„Внукът ми се страхува от това десетгодишно ромче до такава степен, че не смее да отиде до тоалетната в училище. Детето е подложено на системен тормоз от този хулиган. Не знам какво прави Асен* в първи клас, като е на 10 години, но излиза, че за да има сигурност, нашият Емил* трябва да започне да учи в града и всеки ден да го водим дотам и да го връщаме. На времето аз съм се борила това училище да остане, за да могат нашите деца да учат тук, а сега моят внук, което е единственото българче в класа, трябва да учи на друго място, а съучениците му от ромски произход да ходят на училище в Долапите, което е безобразие“. Това каза вчера пред „Утро“ бабата на детето от училището в Долапите, което в понеделник бе прието в болницата със счупена ръка, след като десетгодишният Асен го подгонил в класната стая, то паднало и въпреки че е било на пода, пак отнесло един бой.
Злополуката станала около 10 часа в понеделник в класната стая на първи клас в ОУ „Христо Смирненски“ в Долапите. В 11.10 часа е подаден сигнал в Спешна помощ и в полицията. Емил е откаран в болницата, където е опериран и заедно с майка му са настанени в „Ортопедия“. Асен е предаден на Детска педагогическа стая.
„Счупването е много неприятно, но надлакътната става на лявата ръка на детето е оперирана по спешност и е гипсирана. В сряда момченцето ще бъде изписано, а след 25 дни ще свалим гипса“, каза за „Утро“ началникът на ортопедичното отделение в Многопрофилната болница доц.д-р Пенчо Косев.
„10-годишният Асен досега не е ходил на училище, тъй като не фигурира в списъците на квартала и ние не знаехме за съществуването му“, каза директорът на школото Румяна Георгиева.
При обхода на учителките за набиране на деца за първи клас от Средна кула и Долапите Асен е открит в ромската махала Трите гълъба и понеже не е посещавал училище, е записан в първи клас, независимо че на възраст e за четвърти.
За системния тормоз, който Асен упражнявал върху Емил, директорката научила миналия понеделник, когато баба му Симеонка отишла при нея да се оплаче.
„Проучих случая и установих, че между децата в класа няма конфликти, но Асен и Емил са в постоянни пререкания. Повиках голямото момче да обясни каква е причината, но не стана ясно какво точно го провокира да налита на бой на Емил всеки ден. Въпреки това убедих Асен да не посяга повече и той обеща“, уточни Румяна Георгиева.
Тя направила опит да се свърже с родителите на проблемното момче, но се оказало, че за него се грижи кака му, която пък постоянно отсъствала от дома. В четвъртък в училището дошли униформени полицаи да изнесат беседа на учениците за безопасност при движението им по улиците. Като ги видял, Асен се стреснал и в петък между двете деца е нямало никакви дрязги. В понеделник обаче между тях отново избухнала караница.
„Неприятният инцидент е станал в междучасието след третия час. Разпитах децата и разбрах, че докато класната ръководителка била дежурна в коридора, от устата на двете деца се чули псувни. Емил хукнал да бяга в стаята. Асен го последвал, блъснал го и го съборил на земята. След това го ударил с юмрук два-три пъти по гърба. Емил се изправил, отишъл при класната в коридора и се оплакал, че го боли лявата ръка. След като учителката вдигнала ръкава на блузата му, видяла, че лакетът е започнал да се подува и изпратила друг колега да ми каже за случая. Слязох на първия етаж, видях, че Емил има сериозен проблем и подадохме сигнал до Спешна помощ“, описа цялата ситуация директорката Георгиева.
Майката на пострадалото дете също била известена да отиде в болницата.
Още в понеделник следобед е събрана училищната комисия за предотвратяване на подобни инциденти. Взето е решение случаят да бъде вписан в регистъра за училищен тормоз, който досега е бил празен. След като се установи нивото на деянието, което вероятно ще е най-високо в негативната скала, по всяка вероятност Асен ще бъде наказан със забележка. Същевременно вчера е изготвен доклад, който ще бъде изпратен в Комисията за закрила на детето и в Детска педагогическа стая. При второ провинение Асен ще бъде наказан с предупреждение за изключване, а при трето ще бъде изключен
„Досега в училището не е имало инцидент на етническа основа, макар че в класовете 60-70% от учениците са роми“, посочи Румяна Георгиева.
За липсата на скандали на етническа основа в Долапите вчера потвърди и кметският наместник на квартала Светлин Савов. Братчето на Емил било във втори клас в същото училище. Двете деца били кротки и дори притеснителни, затова Савов изключва вероятността Емил да провокира Асен. Той обаче обеща да проучи случая и да вземе мерки повече такива инциденти да не се случват.
Инспектор от Детска педагогическа стая към Първо РПУ също извършва проверка. При установяване на вина на Асен, той ще бъде предаден на общинската Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която ще започне работа с него.
* Б.р. - Имената на двете деца са променени по етични съображения.