„Това, което се говори за внука ми Йоан, не може да е истина. Изключено е това момче да убие човек, камо ли за пари, защото той имаше достатъчно. Никога не e бил лишен от нищо, не пиеше, не пушеше и не употребяваше наркотици, за да помисли човек, че парите са го накарали да посегне на това момче“. Това каза вчера пред „Утро“ Гинка Матева - баба на Йоан Матев, който бе арестуван на 21 февруари за убийството на 16-годишния Георги Игнатов. На 2 юни 2015 година момчето бе намерено прободено смъртоносно с нож на пейка в Борисовата градина в София.  

Записите от камера, заснели убиеца да бяга от мястото на убийството, бяха разпространени по всички медии, но година и половина той не бе открит. 
Оказа се, че бащата на Йоан - Ивелин, е русенец, а майка му Гинка Матева е пенсионерка и живее сама в апартамент в Русе, след като съпругът й Любомир е починал преди 16 години. По-големият й син Ивелин от 27 години е в София и работи като граничен полицай на ГКПП Калотина, а по-малкият й син е в Шотландия. 
За последно Гинка видяла внука си Йоан преди месец, когато той дошъл на гости в Русе с баща си. В началото не можах да го позная, беше много напълнял, имаше голям апетит и ядеше всичко, което беше на трапезата, като се тъпчеше с много хляб, нещо, което преди това не е правил, обясни баба Гинка. Йоан и баща му били на гости два дни, през което време момчето било много спокойно и дори не се разсърдило, когато баба му се скарала, че е скъсан на един изпит. Както стана известно, Йоан е бил студент по право първа година в Югозападния университет в Благоевград.
Мислите ли, че ако е извършил подобно нещо, ще се държи така спокойно. Баща му също беше спокоен, ако криеше нещо, щях да разбера, защото много добре си познавам сина, посочи Гинка Матева и обясни, че братът на Йоан - Марсел също й дошъл на гости малко по-късно, но и неговото поведение било нормално.
Новината за ареста на внука си Гинка научила от своя приятелка по телефона. След това й се обадил синът й Ивелин, който я успокоил, че това не е вярно и за да го докаже, е наел адвокат. „Не гледай телевизия, за да не се разстройваш, защото това, което съобщават, не е вярно“, посъветвал майка си бащата на Йоан. По-късно се обадил и синът на Ивелин от първия му брак Любомир, който бил кръстен на името на дядо си от Русе. Той поддържал много добри отношения с природените си братя от втория брак на баща си и също успокоил баба си, че Йоан не може да е извършил убийство, защото бил много добър по характер.