„Какво е това, кой сте вие? Откъде идват тези пакети? Не знам кой сте и защо го давате? Няма какво да ви е жал за детето! То не е само. Не мога да приема тези пакети. Чувствам се обидена!“ С този агресивен тон бабата на 7-годишния Сашко от Средна кула, чиято история трогна хиляди хора след публикация във Фейсбук, посреща един от доброволците, отзовал се на призива за помощ. Сърцераздирателният пост на млада русенка в социалната мрежа, че детето гладува и е с мръсни обувки, придружен с три снимки, само за няколко часа предизвика вълна от съпричастност в цяла България. Очаквано сред първите притекли се да помогнат с чанти с хранителни продукти бяха жителите на Русе, които навестиха дома на бабата, която отглежда три от петте деца на дъщеря си. Двама от тях вече са зрели хора със собствени семейства, а в момента възрастната жена освен за Сашко се грижи за момиче в 6 клас и момче в 7 клас. 
Оказа се обаче, че откликналите на молбата за помощ правят непоискано добро. „Утро“ получи видеоклип, от който се чува агресивният тон на жената. 
„Занесох четири чанти с храна, при което децата много се зарадваха. Бабата обаче изобщо не обърна внимание и каза, че полага необходимите грижи в отглеждането на децата. Тя беше категорична, че внуците й не гладуват и отказа да приеме чантите. Но децата веднага ги грабнаха, като едва ги занесоха вътре“, сподели пред „Утро“ друг млад мъж, който също е посетил дома им в Средна кула. 
Притеклите се с дарения вчера русенци обаче дори не бяха допуснати до къщата, тъй като жената беше заключила и не пускаше непознатите. Това очаквано предизвика разочарование сред хората, които започнаха да споделят впечатленията си в социалната мрежа. Последваха коментари и въпроси какво ще се случи с даренията, които се очаква да пристигнат тези дни в Русе. 
Всъщност бабата на трите деца се е притеснила, че изведнъж се е озовала в центъра на общественото внимание, без да го е търсила. Тя настоява, че децата не са гладни, а за мръсните дрехи и обувки на Сашко обяснява, че детето по цял ден играело навън и било нормално да се изцапа. Таванът на къщата пък бил пълен с кашони с дрехи и обувки и децата нямали нужда от допълнителни. По-необходими са им перилни и почистващи препарати, както и майстор за електроуреди, тъй като повечето са повредени. Нужно е и дворът да се разчисти от натрупаните боклуци. В тази връзка веднага две момчета от Русе се ангажираха да осигурят хора и транспорт, за да се приведе дворът в нормален вид, но при така създалата се ситуация не е ясно дали ще бъдат допуснати. 
Не са получавани сигнали, че децата са гладни, че бабата не ги отглежда добре или че не се държи адекватно. Впечатленията и на съседите, и на хората от квартала са, че децата са чисти и за тях се полагат необходимите грижи, каза кметският наместник на Средна кула Ивелина Гайрева.