"Не съм усетил никакъв удар, нито е тръснал камионът, нито съм чул лопане. Тръгнах да правя десен завой. Карах съвсем бавно. Бабата, внучето и кучето бяха на 8 метра от мен. Те останаха зад камиона. Аз нямам очи отзад. Бабата да си беше гледала внучето, да го държи за ръка, докато мина с камиона, а не да го пуска на свобода. Никакво дете не видях. А до мен имаше и паркирана кола, заради която нямах видимост. Имам някаква вина, защото трябваше да спра, като видях как кучето се засилва към камиона. Но бабата не си беше на мястото". Това заяви 76-годишният Петко Славов, който на 12 ноември прегази с камиона си "ГАЗ 53" 5-годишната Марая на ул."Найден Геров" в кв.Долапите. Той застана пред съда, тъй като прокуратурата настоя възрастният мъж да бъде вкаран в ареста за постоянно. 
На първа инстанция Окръжният съд прецени, че в действителност мястото му е там и го задържа за постоянно. Отсега обаче дядо Петко заяви, че ще отиде да обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново. Съдебният състав посочи, че поведението на стареца на пътя граничи със самонадеяност и нито предишните му осъждания, нито полицейските актове са довели до положителна промяна у него. Напротив - в последния трагичен случай отново е бил непредпазлив не просто към пешеходец, а и към дете, нито е намалил скоростта, нито е спрял, щом го е приближил, с което е причинил неговата смърт. Отделно бе посочено, че старецът изглежда все търси вината у другите, а не у себе си, а в същото време 9 години карал стария си камион, без да е минал технически преглед.
"Още имам сили, умения и разсъдък, за да шофирам и възрастта не ми пречи. Всеки ден минавам по 100 километра. Нормален, уравновесен човек съм", заяви още старецът. Данни по делото показват, че действително той всеки ден е пътувал до Русе, откъдето товарил строителни материали и ги карал в Долапите.
Дядо Петко е обвинен в три нарушения на пътните правила, както и за бягство от местопроизшествието. 
Според прокуратурата има опасност той да извърши друго престъпление, ако бъде оставен на свобода, тъй като вече има актив от 2 присъди зад гърба си. През 1964 година е осъден в Силистра на 1 година и половина  отново за причинен смъртен случай на пътя, при който загинал 22-годишен човек. През 1987 година чул втората си присъда от 10 месеца поправителен труд и 15% удръжки от доходите, постановена от Русенския районен съд. Тогава той отново блъснал дете в кв.Средна кула, но то се разминало само със счупена ключица.
"Тогава детето пресече пред джипа ми и се блъсна в колата", обясни своето виждане дядото.
Петко е санкциониран 7 пъти от екипи на КАТ за погазване на пътните правила, а в деня на трагичния инцидент шофирал камиона без задължителното удостоверение за психическа годност и без автомобилът да е минал технически преглед. Това според прокуратурата говори за неговата висока обществена опасност и налага постоянното му вкарване в ареста. Ако бъде признат за виновен за трагичния инцидент, го заплашва затвор между 3 и 15 години.
Огромно недоумение събуди поведението на служебния адвокат на Петко, който предпочете да не представя становище дали правилно прокуратурата иска старецът да бъде задържан за постоянно, или не. След това адвокатът не пожела да каже дори дума в защита на своя клиент, а лаконично заяви, че изцяло подкрепя становището на прокуратурата.
Самият Петко успя да се защити добре и сам, тъй като не спести на съдебния състав своето виждане на причините за инцидента. Посочи, че жена му и нейният син са психично болни, редовно се лекуват я в Психодиспансера, я в Психиатричната болница в Бяла. Затова ако бъде задържан в ареста и те останат сами, са обречени на гибел, като не изключи, че могат да се запалят, тъй като не били добре с главата. Оттам щяла да последва и неговата смърт, а вина за целия развой щяла да има бабата на премазаното момиченце, тъй като тя била първопричината за възникване на тежката ситуация. Сам Петко поиска съдът да го освободи под домашен арест, докато бъде поставена присъдата му, която той бил убеден, че щяла да го прати в затвора. Отделно дядото посочи, че е с високо кръвно, диабет и язва, а отскоро и с шум в сърцето. Дори в четвъртък е трябвало да отиде на преглед при кардиолог, но заради "станалата беля" така и не успял.