Принудени да берат памук, да отглеждат канабис, да проституират, да водят войни или да чистят в богаташки къщи, около 35,8 милиона души в момента живеят в условията на съвременно робство, показва нов доклад.

Глобалният индекс на робството (GSI) за 2014 г. показва, че според нови методи около 20% повече хора са били поробени в света, отколкото се е смятало първоначално. "Смята се, че робството е проблем от отминала ера. Или че то съществува само в страни, опустошени от войни и бедност", казва Андрю Форест, председател на австралийската фондация "Уолк фрий", която публикува доклада.

Определението на фондацията за съвременно робство включва робски практики като дългово робство, принудителен брак и продажба или експлоатация на деца, както и трафик на хора и принудителен труд. В доклада, който покрива 167 страни, се посочва, че съвременното робство е допринесло за производството на най-малко 122 продукта от 58 страни. Международната организация по труда (МОТ) смята, че печалбите от принудителния труд възлизат на 150 милиарда долара всяка година.

"От тайландския рибар, хвърлящ рибарски мрежи, до конгоанското момче, копаещо в диамантена мина, от узбекското дете, берящо памук, до индийското момиче, шиещо футболни топки..., техният принудителен труд е това, което ние потребяваме", пишат авторите на доклада.

Най-големият нарушител с най-висок процент поробено население остава западноафриканската страна Мавритания, където поробването на чернокожи маври от бербери е здраво установено в обществото. Мавритания има антиробски закони, но рядко ги прилага и специален съд, създаден през март, все още не е разглеждал никакви дела, се казва в доклада.

На второ място е Узбекистан, където всяка есен правителственото принуждава над един милион души, включително деца, да берат памук. Страни като Катар в Близкия Изток са предпочитана дестинация от мъжете и жените от Африка и Азия, които са привлечени от обещания за добре платена работа, но биват експлоатирани като домашни помощници или в строителството.

Страните, които се борят най-сериозно с проблема, са Холандия, Швеция, САЩ, Австралия, Швейцария, Ирландия, Норвегия, Великобритания, Грузия и Австрия.

В Европа, която е в дъното на класацията, а Исландия и Ирландия са с най-добри позиции, има 566 000 души, живеещи във форми на съвременно робство. Хора са прекарвани от трафиканти в Ирландия, за да отглеждат канабис, или са принуждавани да просят във Франция. "Трафикът за сексуална експлоатация съставлява близо 70% от установените жертви, а трафикът на работна ръка възлиза на 19%", отбелязват авторите на доклада.

"Глобалната икономическа криза и строгите икономии в ЕС означаваха, че все по-голям брой българи и румънци мигрират в търсене на високоплатена работа. Някои от тези работници могат да бъдат измамени или поставени принудително в ситуация на експлоатация", допълват те. Най-много съвременни роби са установени в Индия с 14,29 милиона души. Нигерия е най-големият източник на трафик на хора за Европа.