Държавата трябва да застане зад всяко семейство, което може и иска да полага грижи за децата си. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред бТВ.

Според него средствата, които страната ни отделя за подпомагане на отглеждането на деца трябва да насърчават отговорното родителство. Не бива да позволяваме тези пари да се вземат и харчат за друго, категоричен бе той. "За това говорим част от добавките да се дават в натура. Да се платят, например, таксите за ясла, за детска градина", каза той. В отговор на журналистически въпрос Калфин за пореден път коментира възможността за отпускане на коледни добавки към пенсиите, като посочи, че държавата ще търси вариант да осигури средства за такова плащане от резервите, заложени в бюджета на НОИ, както и чрез оптимизации при изпълнението на актуализацията на бюджета.

Относно прогнозите за тежка зима Ивайло Калфин заяви, че те се дължат на застоя, в който се намира българската икономика. По думите му страната ни е изправена пред сериозен риск да изпадне в пореден период на дефлация, заради ниската покупателна способност на хората. Фактор, който заедно с отлива на чуждестранни инвестиции ще повлияе още по-негативно на ситуацията в страната. За да избегнем подобно развитие на нещата трябва да търсим ефективни възможности за повишаването на доходите на населението. Мерки, които да насърчат икономиката ни, за да се създава продукт, на базата на който да се повишат трудовите възнаграждения и заетостта, защото със социални мерки няма как да се решават икономически проблеми, посочи в заключение той.