Новата година ще ни тръгне с топло време. Въобще целият месец се очертава да е безснежен и с почти пролетни температури, показват прогнозите на метеоролозите.

Според синоптика Марияна Попова януари ще започне с облачно, но сравнително топло време, като тенденцията е към намаление на облачността и слабо повишение на температурите.

Вероятност за превалявания ще има около 6-8 януари, предимно слаби и заради високите температури, предимно от дъжд.

През повечето дни от второто десетдневие времето ще остане спокойно. В отделни дни, а и на отделни места са възможни слаби превалявания, отново предимно от дъжд, съществени валежи не се очакват. В равнините обаче ще има ниска облачност и мъгли.

И през последните дни на януари тенденцията ще е да се запази антициклоналният тип време - почти без валежи, със сравнително високи температури, с разкъсана облачност и с много слънчеви часове.

Според прогнозите най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 8 и минус 13 градуса, а най-високите - между 10 и 15°C.

Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната ще е между 30 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони - между 60 и 110 литра на квадратен метър, което е под нормата, допълват от БАН.