Новината, че холандските деца са най-щастливи, която излезе неотдавна в много печатни и електронни медии, силно ме впечатли. С това признание започваме разговора със собственичката на една от известните конфекционни фирми в Русе Мария Пенкова. Причината за това децата на холандските родители да се чувстват най-комфортно и спокойно в сравнение с децата на другите семейства в Европа, е фактът, че техните майки са близо до тях във времето, когато са особено необходими на своите рожби. Често срещана практика в страната, известна още като Ниската земя, жените, които имат малки деца, да работят само по няколко дни в седмицата или с такова работно време, което им позволява да не се откъсват драматично от децата си.
От любопитно съобщение, което поражда размисъл, констатацията за детството в Холандия подтикнала Мария Пенкова към конкретни действия.
Защо пък само холандските деца да са щастливи?!
Не можем ли да направим нещо, за да могат и децата на русенски майки също да се чувстват обгрижени и да се радват на майчиното присъствие, казала си собственичката на „Мод Мари“. И след кратък размисъл предприела решителна стъпка. А тя се изразила в промяна, която е от взаимна полза и за жените, които работят в голямата шивачница, така и за самата фирма.
И ето че Пенкова обявява, че започва да наема на работа майки с малки деца, които могат да се възползват от възможността да работят на гъвкав режим, с намалено работно време или така да комбинират заетостта си, че да успяват и да се погрижат за децата и дома си. Това е втора стъпка, след като въведохме категорично петдневна работна седмица, без при това да пострада заплащането на работещите във фирмата, обяснява Мария.
Първите наети по
специалната оферта на „Мод Мари“
вече се трудят в цеховете на русенското шивашко предприятие. Една от тях е младата русенка Анелия Йорданова, която в момента работи като гладачка. Тя има дъщеричка Ана, която е първокласничка в СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“.
Бях подавала документи за работа на няколко места, но след като ставаше ясно, че имам малко дете, което тръгва на училище тази година, получавах обещание да ми се обадят от фирмата допълнително, но така и не дочаках някой да ми позвъни, разказва Анелия. Така че когато решила да си опита късмета и в „Мод Мари“, младата жена не хранела кой знае какви надежди. Но ето че денят, в който се обърнала към Мария Пенкова, по едно щастливо стечение на обстоятелствата съвпаднал тъкмо с началото на иновативната инициатива на фирмата. За изненада на Анелия тук я приели сърдечно и обстоятелството, на което до този момент всички други реагирали не просто предпазливо, а откровено скептично - че е майка на първокласничка - в „Мод Мари“ било направо адмирирано!
Чувствам се добре, работя и мога пълноценно да участвам в семейния бюджет, а заедно с това мога да се грижа и за Ана, казва Анелия.
Сутрин тя отвежда своето момиченце в училище
а след това идва на работа. Надвечер излиза с час по-рано от другите си колежки в цеха, за да вземе детето и да се прибере с него у дома.
Това не е единственият случай на работещи с такова алтернативно работно време в „Мод Мари“. Има и други, които се възползват от шанса на разпокъсан трудов график. Имаме достатъчно поръчки, машини и място, така че можем да наемем още хора, казва Мария Пенкова. Тя е убедена, че алтернативата, която предлага, е вариант за много русенки. Тази оферта важи и за студенти, обяснява собственичката на „Мод Мари“, като допълва, че има и в момента една студентка, която работи на трудов договор и идва когато има свободно време.
Готова съм да вляза в положението на хората
които се нуждаят от различен от обичайния работен график, затова сме отворени за разговор с кандидатите за работа, за да обсъдим с всеки конкретните условия и обстоятелства, казва Пенкова. Работа фирмата има предостатъчно, така че тук ще се радват да посрещнат нови шивачки, оверложки, гладачки и на други позиции. Желателно е да имат някакъв опит в сферата на нашия бранш, но дори и да нямат опит, достатъчно е да имат желание и да са готови да работят съвестно и коректно - ще ги обучим, уверява Мария.