Нов мащабен проект за реклама на Русе и привличане на хора в трудоспособна възраст в нашия град обяви собственикът на “Ричмарт” Мартин Йорданов. По негова поръчка в момента се изработват 300 000 брошури, които ще се разпространят в цяла България. В тях се описват възможностите за работа и живот в Русе, които биха могли да накарат хора от други региони на страната не само да дойдат да търсят препитание тук, но и да намерят своя нов дом.
Русе, а и България трябва да имат политика за привличане на кадри, каквато в момента липсва, заяви Мартин Йорданов. Зад проекта “Русе - едно добро решение” застават бизнесът и местната власт, подкрепа обяви и хип-хоп изпълнителят Кристо с клипа си “Оставам тук”, в който призовава младите хората да останат в България. Клипът е заснет в Русе с Freedom dance company, The Centre, Клуб по спортни танци “Настроение”, Театрален клуб “Артистисимо” и деца от града и може да се види в Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=UZbyMSu2A5g).
Помощник на Мартин в трудната задача вече е и дъщеря му Мартина, която учи по адаптирана американска програма във Флорида, САЩ, и следва дистанционно висше образование “Мениджмънт в модата”. Въпреки че е само на 14 години, тя вече разработва и своя младежка модна линия “Ричмарт Джуниър”.
Включването й в бизнеса на толкова крехка възраст изглежда изключително необичайно, но и повече от идеите на Мартин Йорданов се струват прекалено смели и дори фантастични за повечето българи.
Защо да не можем да докараме хора от Германия, Франция или примерно Швеция да работят и живеят тук? Било фантастика? Но в Русе вече живеят германци, французи, англичани, дори японци. Остават тук защото им харесва природата, храната, животът като цяло. Това трябва да предлагаме - не да дойдат само да работят тук, но и да живеят в България. Да, ще получават вероятно по-ниски заплати отколкото в родината си, но у нас е доста по-евтино, така че вероятно стандартът им няма да намалее, а ще се увеличи. Бизнесът ни ще получи квалифицирани кадри, обучени в чужбина. Които ще бъдат на особена почит тук, а не редови работници както в родината си. Да вземем пример от спорта - в много от клубовете ни играят чужденци и ги правят много успешни.
Втората група, към които можем да насочим поканата, са българите емигранти. Нагласата на 60% от тях е да се върнат в България, но за голяма част от тях родните места вече не са привлекателни - излезли са от села, малки градчета, в които не е останало нищо. Но в Русе те биха намерили всичко, което имат в чужбина плюс редица предимства.
Третата група са българите, живеещи в малки населени места с висока безработица, които са недоволни от ниските си доходи и са загубили надежди за успех. Те могат да се възползват от предложението да дойдат да живеят и работят в Русе. Това е много трудно и скъпо за едно семейство - 300 лева за път, 300 лева капаро за квартира, 300 лева комисиона за агенцията, 200 лева докато почне работа и 500 до първа заплата и т.н. Общата сума за преместване в друг град е поне 1600 лева, това кара хората да емигрират и да берат ягоди, тъй като плащат само един билет от 200 лева. Затова бизнесът в Русе и банките ще обединят усилия да премахнат тази пречка. Като примерно още първата заплата бъде с овърдрафт. Банките ще предложат закупуване на жилища по избор срещу вноска от 100 до 200 евро на месец. Това ще даде възможност хората спокойно да дойдат и започнат работа и живот в Русе. В града има много индустрии, които търсят кадри - за шивашката индустрия, машиностроенето, производството на мебели, за химическата индустрия и много други. Русе е индустриален град, а не туристически център, който предлага работа само през лятото, обясни собственикът на “Ричмарт”. И в идеите му, макар и изглеждащи твърде смели, има много логика. Остава тези идеи да бъдат реализирани.