Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров прогнозира, че ще има правителство дори и защото спонсорите на политическите партии и партийните субсидии няма да осигурят достатъчно средства за нови избори. Пред БНР проф. Димитров коментира още, че партиите ще направят толкова компромиси, колкото е необходимо и че вече се оформя коалиция.

"В момента в парламента има депутати от 41 партии. Не 8, а 41. Но, правителство ще има. Защото спонсорите на предизборните кампании едва ли ще се бръкнат за 100-150 милиона лева и да повторят само 2-3 месеца, след 5-и октомври, цялото упражнение", твърди Димитров.

"Компромиси могат да се направят. Ето ГЕРБ не иска да строи "Белене", а АБВ иска. Едно принципно съгласие по въпроса може да се постигне, а кога ще се строи, въобще дали ще се строи – то няма пари... Времето ще покаже и финансовото състояние на страната. Бойко Борисов постъпва по европейски. Уроците на Меркел са усвоени. Вероятно в бъдещото управление ще се включи и АБВ", прогнозира историкът.