Никакви извинения не биха били в състояние да оправдаят несъставянето на правителство. Това заяви на брифинг говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов, предаде репортер на БГНЕС.

Според Мерджанов нищо не можем да оправдае факта, че близо 3 седмици се губи ценно управленско време. Според него заявената след изборите ориентация, от страна на Румяна Бъчварова от ГЕРБ, за съставяне на дясноцентристко правителство трябва да бъде окончателно финализирани, независимо от определени егоистични и партийни интереси на съставящите партиите други коалиции.

БСП се отнася изключително отговорно към създалата се ситуация в страната след 5-ти октомври и поради това участва във всеки разговор, в който е поканена, заяви Мерджанов и повтори, че левицата остава в опозиция, но ще подкрепя важните решения по проблеми пред страната. Той коментира, че фактът, че БСП е с два пъти по-малко депутати от ГЕРБ не дава основание на столетницата да претендира за съставяне на правителство, при връчен мандат.

С тревога и загриженост, така Мерджанов заяви, че от БСП гледат на възможността за нови предсрочни избори. Горещо апелираме ГЕРБ да осъзнае тежката си и сериозна политическа отговорност за съставянето на работещо правителство. Той припомни, че политическата сила, която последователно искаше предсрочните парламентарни избори в продължение на година и 4 месеци беше ГЕРБ.

Бих се отнесъл малко по-прецизно към покана за оглавяване на 43-ото НС, така Мерджанов коментира дали все пак не е трябвало Михаил Миков да подкрепи предложението на ГЕРБ да председателства новия парламент. Ако това е форма и начин за споделяне на политическа отговорност, е повърхностен поглед върху цялата ситуация. Ако някой е предполагал, че БСП толкова лесно би била склонена или принудена да споделя политическа отговорност, жестоко се е заблуждавал, заяви Мерджанов. Според него, Миков е показал, че като председател на 42-то НС е носел много по-тежки отговорности, отколкото да приеме това предизвикателство. Отказът е по-скоро проява на осъзнаване на отговорността, заяви той.

Говорителят на БСП информира още, че ПГ на левицата ще е в състав с председател Михаил Миков, зам.-председатели - Ангел Найденов, Корнелия Нинова, Атанас Мерджанов и секретари - Кристиан Вигенин, Жельо Бойчев и Чавдар Георгиев.

Мерджанов информира, че е било взето решение с близо 8% намаление на щата на Националния съвет на партията. Той обяви, че до края на годината ще бъдат предприети други форми на преструктуриране на апарата на "Позитано" с оглед на оптимизацията и по-пълно отговаряне на условията и очакванията за реформата в БСП.