На 5 октомври нямаше избори, имаше пазар на гласове. Тази "дейност" се развива и набира скорост през последните 10 години, каза генерал-лейтенант Валентин Петров, бивш главен секретар на МВР.

Постепенно през годините започнахме да наблюдаваме директното купуване на гласове и една от причините според мен е, че хората обедняха и вече разчитат на всеки лев, смята той. По думите му всички сме свидетели на популизма и на агресивното купуване на гласове от политическите сили.

"В началото цената на един глас беше 20 лева, после стана 30, 40, 50 лева и сега вече се чуваха "оферти" от 100 лева и нагоре. Някои продават индивидуално, други групово. Появиха се и дилъри на гласове, които вече търсят пазар и предлагат по 100, 200 и повече гласове накуп, а някъде и хиляди. Това вече е стряскащо - че някой контролира гласовете на група от хора, та дори и на цели общности.", коментира Валентин Петров.

Според него тежестта на купения вот става много по-голяма на фона на ниската избирателна активност, която е такава, защото все по-малко хора вярват, че могат да променят нещо с гласа си.

По думите на Валентин Петров тази ситуация може да се промени, ако политиците се откажат от купените гласове, а МВР, ДАНС и прокуратура не вземат необходимите решителни мерки.

За съжаление, премахването на цветните бюлетини и въвеждането на поименните листи, а сега и на преференциалния вот, изкривиха процеса, смята Валентин Петров. Според него бюлетината трябва да бъде максимално сложна, за да е необходимо да се прочете нещо и след това да се задрасква.

"Какво е зачертаването на два еднакви номера - неграмотност. Във всички партии се срещна. Хората не знаят какво точно правят, като зачертават две еднакви цифри. Факт е, че ние не сме дорасли за това", каза той.

Според Валентин Петров най-добрият вариант е 50 на сто от избирателите да влизат в Народното събрание с партийна листа, а останалата половина - мажоритарно. "Защото така ще се избегне възможността някой, яхнал партийната листа да се възползва от преференциалния вот. Когато си толкова сигурен, защо не водиш мажоритарна кампания, без да си на гърба на дадена партия? Във всяка листа на всяка партия го имаше. Но това не може да продължава така", е мнението на Валентин Петров.

Освен проблема с ниската избирателна активност той се спря и на друг проблем и попита защо държавата и политическите сили не искат да изчистят "мъртвите души" от избирателните списъци.

Според Валентин Петров социологическите проучвания, които излизат преди изборите, не са необходими. По думите му това е настройване на общественото мнение. Някой предварително посочва победителя и победените.