Броят на отпечатаните бюлетини за гласуването в страната на 5 октомври е 7 575 000, а за гласуването в чужбина са 400 000.

Това стана ясно по време на днешното заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, предаде БГНЕС.

От администрацията на Министерския съвет отчетоха, че е приключило отпечатването на бюлетините и на изборните книжа и предстои те да бъдат експедирани в областите, съответно в районните избирателни комисии. Книжата и всички останали материали, необходими за провеждането на изборите извън страната, вече са доставени в МВнР. Създадена е организация за формиране на екипи, които да обезпечат дейностите по експерименталното машинно гласуване.

Заместник-директорът на ГД "Охранителна полиция" Слави Теофилов съобщи, че се открива денонощна открита линия за подаване на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес. На тел. 02/982 22 32, факс 02/982 56 46 и на имейл [email protected] гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Наред с това в обектите, които пряко са свързани с подготовката и провеждането на изборите, са извършени проверки и оценки относно тяхното охранително и противопожарно състояние.

БГНЕС припомня, че през 2013 г. при изборите за народни представители окончателните избирателните списъци са били от 6 919 260 души, а през изборите за Европейския парламент тази година броят им е бил 6 543 423 души.