Ако ГЕРБ не успее да състави правителство и президентът го връчи на социалистите, като втора политическа сила, БСП ще върне мандата, стана ясно от думите на говорителя на соцпартията Атанас Мерджанов в интервю за Дарик радио. „Не се натискаме да участваме във властта, имаме достатъчно вътрешнопартийни проблеми. Народът ни отреди мястото на опозиция. Друг е въпросът каква щеше да бъде нашата тежест, ако парламентарната ни група не беше 39, а примерно 60 народни представители. В крайна сметка нещата са ясни и затова водещата партия ГЕРБ трябва да понесе и да носи системно тази политическата отговорност. Ако ГЕРБ не успее, по-скоро няма да се опитаме да съставим правителство. За БСП е полезно е да се занимае със себе си тези месеци", коментира Мерджанов, визирайки вътрешнопартийната криза в столетницата.
Социалистите обаче са готови и на втори кръг разговори с партията-победител на изборите, макар вече да отсякоха, че имат непреодолими различия с ГЕРБ и няма как да управляват заедно. „Ако бъдем потърсени отново, сме готови да водим консултации с ГЕРБ. Но не за отстъпки, а по-скоро за да бъдат намерени полезни за държавата и обществото решения", обясни Мерджанов.
Очевидно, че представителите на ГЕРБ имат визия как да бъде сглобено следващото правителство, но се натрапва едно необяснимо и смущаващо усещане за бавене, за тупкане на топката, посочи Мерджанов. „Изборите съвсем не са това добро изходно начало, за което претендираше самият президент непосредствено след първите протести на жълтите павета срещу правителството на Орешарски", каза още говорителят на БСП.
На въпрос, дали БСП би подкрепила правителство, начело с Бойко Борисов, говорителят на БСП припомни, че след проведените консултации са се очертали сближение по 4, тотално различие по 8 пункта и частична съвместимост по два въпроса. каза още социалистът.
„Категорично несъгласни сме с атаката към партията отвън, през медиите. Това не е колегиално, не е другарско. Некоректно е резултатите от изборите да се обясняват с няколко души от ръководството, които са дали много на партията. БСП очевидно има много тежки проблеми и те не са от година-две. За мен специално те са от последните 10-12 години, когато партията се модернизираше в контекста на европейските изисквания, правеше компромиси, включително и от програмни намерения, не обясняваше достатъчно добре възходи и падения и някак си свикнахме да обясняваме загубите по някакъв по-заобиколен, по-заоблен начин, каза Мерджанов в коментар на критиките на Кирил Добрев към част от ръководството на БСП.
Председателят на партията Михаил Миков е поставил няколко много важни въпроса, свързани най-вече с членството в партията. „Очевидно е, че на дневен ред идва въпросът кои сме, какви сме и това трябва да бъде отправното ни политическо послание за промяна", заключи Атанас Мерджанов.