"Удовлетворен съм от разговора", заяви лидерът на АБВ Георги Първанов (президент (2002–2012) след консултациите с ГЕРБ в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Действително големият въпрос е за формулата за бъдещо управление. Продължаваме да смятаме, че най-добрият вариант и за нелеката зима, която ни очаква, и за изхода от икономическата криза, е голяма коалиция. Не просто широка коалиция от много партии, а голяма коалиция, която да събира левия и десния вектор в българската политика, заяви Първанов.

Имахме сериозен спор относно ролята на държавата. В АБВ продължаваме да смятаме, че държавата трябва да има регулираща роля в икономиката, в социалната сфера, каза още Георги Първанов.

По актуализацията на бюджета ние смятаме, че такава очевидно ще се наложи, но при липса на конкретен анализ за състоянието на приходи и разходи, стоим на позицията, че тя трябва да е в рамките на 3% бюджетен дефицит – така както са европейските изисквания. Обсъждахме ситуацията с КТБ и там смятаме, че бързо трябва да се решат въпросите на вложителите и да се предприемат мерки за оздравяване на банката, допълни Първанов.