Последен рунд от преговорите с партиите, успели да вкарат депутати в парламента, ще проведе утре ГЕРБ. Преговорният екип на партията се консултира с представители на коалиция АБВ утре - 19 октомври (неделя), съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Срещата ще се проведе в зала „Запад” на Народно събрание от 13.00 часа.
Партията на Георги Първанов ще има най-малката парламентарна група в бъдещото 43-то Народно събрание с 11 депутати.

Днес герберите трябваше да имат среща с хората на Волен Сидеров, след като проведоха срещи с всички останали политически сили по реда на квотите си в парламента.

Както БЛИЦ съобщи, представителите на „Атака” не се появиха на консултациите за съставяне на правителство. Контактната група на „Атака” е направила опит да се свърже с ГЕРБ с искането за пряко излъчване на консултациите, но не е получила официален отговор, затова няма да присъства на разговорите с преговорния екип на ГЕРБ, обясниха хората на Волен.

Досега ГЕРБ намериха частично допирни точки с Реформаторския блок, но не и споразумение за съвместно управление, като дадоха да се разбере, че ще се преговаря още. С Патриотичния фронт трите дами от преговорния екип постигнаха съгласие по 14 от общо 18 точки и заявиха, че има утвърждение за общо управление. Двете партии обаче са абсолютно недостатъчни за съставяне на кабинет.

Това накара анализаторите да прогнозират, че най-вероятно ключът за съставяне на кабинет е у Георги Първанов.

Новата математическа опция за стабилен кабинет заобикаля непредсказуемите според ГЕРБ Реформатори, но в нея трябва да влязат и ББЦ, които също обявиха подкрепа за кабинет. Ако към ГЕРБ, ПФ и ББЦ се присъедини и АБВ, в парламента се събира стабилна коалиция от 128 души. Попитан дали Георги Първанов държи ключа от кабинета, Румен Петков от АБВ се пошегува: “Държим ключа от мазата. Разговорите тепърва предстоят.”

След като всички преговори приключат, в понеделник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще свика съвещание с целия си актив. На него трябва да се направи окончателният избор по кой път да поеме партията, спечелила изборите.