ГЕРБ ще инициира провеждането на преговори с всички партии, които влизат в 43-то Народно събрание, реши на свое заседание днес Изпълнителната комисия на партията.

Членовете на ръководния орган на партията са решили, че ГЕРБ излъчва преговорен екип в състав Цецка Цачева (ръководител), Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. И трите са членове на ИК на ГЕРБ.

Преговорите с парламентарно представените партии ще започнат от понеделник, 13 октомври, и ще се проведат в седем последователни дни в поредност според получения резултат на изборите. Разговорите ще се провеждат в сградата на Народното събрание.
По време на срещите ще се води стенографски протокол. След края на всяка среща представителите на двете партии ще дават съвместни изявления пред представителите на медиите, са решили от ГЕРБ.

След преговорите ГЕРБ ще проведе втори кръг консултации. От страна на ГЕРБ в тях ще участват членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ под ръководството на председателя на партията Бойко Борсов, се казва още в съобщението.

Малко по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви на среща между ръководството на партията и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), че трябва да се търсят общи правилни решения за държавата, за да успеем да я стабилизираме.

От КРИБ настояха да се състави правителство възможно най-бързо, което да успокои бизнеса и да стабилизира държавата. По думите на Борисов разговорите с парламентарно представените партии ще се водят около постигане на съгласие за управленски принципи и политики.

Представителите на бизнеса поставиха въпроса за първите приоритети, с които би се захванало правителство на ГЕРБ. "Първото, с което бихме се захванали, е бюджет, финанси и отблокиране на еврофондовете, за да се стабилизира държавата", категоричен бе председателят на ГЕРБ.

Ръководството на КРИБ постави проблема за необходимостта от приемане на Закон за публично-частното партньорство и изрази интерес към данъчната политика, която ГЕРБ има намерение да провежда. По време на срещата беше обсъден инвестиционният климат в страната и мерките, които трябва да бъдат предприети за постигане на растеж и заетост.