„Мандатът, който ще бъде за съставяне на правителство, ще бъде с министър-председател Бойко Борисов. Реформаторите са в по-неблагоприятна ситуация. Видях несъответствие в поведението и разминавания в позициите, които са заемали в последните 2-3 месеца“. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в сутрешния блок на БНТ.

Според Цветанов, за РБ сегашната ситуация е реален шанс да участват в управлението и да покрият очакванията на своите избиратели.

„Към настоящия момент не сме водили разговори с никой“, отговори Цветанов на въпрос за преговори другите партии. „С достойнство мога да застана пред вас и пред когото и да било пред нашите политически опоненти“, заяви той относно коментарите около работата му като външен министър и изискванията на някои партии той повече да не заема този пост.

Цветанов отказа да коментира намека на ГЕРБ, че взривът в Горни Лом, при който загинаха 15 души дни преди изборите, не е случаен. Той заяви, че ще се чакат резултатите от проверката. На въпроса дали има какво да разкрие след като мине проверката, той отговори многозначително: „Може би“.

По думите на заместник-председателя на ГЕРБ, „коалиция с ДПС е невъзможна“, а с БСП „почти невъзможна“. Но това не пречи да водим разговор с всички парламентарно представени партии. По отношение на Патриотичния фронт той припомни, че още през 2013 година от НФСБ са демонстрирали „национално отговорно говорене“.

„Не изключвам възможността парламентът да си изкара целия мандат“, прогнозира Цветанов.

Нормално е да има припокриване на посланията. Всички партии, с изключение може би на „Атака“, припознават евроатлантическите ценности, коментира още той.