Тройната коалиция ГЕРБ+РБ+ПФ все по-ясно се очертава на хоризонта, след като депутатите реформатори се събраха в сградата на СДС да обсъждат евентуалното си участие в изпълнителната власт и работата на парламентарната група. Това, което ни събира с Патриотичния фронт, е повече от това, което ни разделя, заяви Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите".
Реформаторският оптимизъм се засилва след сближаването на позициите с ГЕРБ на снощната необявена предварително двучасова среща между Бойко Борисов и  Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов. След нея бе обявено, че за ГЕРБ реформаторите вече са предсказуем и сигурен партньор.

Отношенията с Патриотичния фронт за нас са ясни, обясни каза Зеленогорски. Смятам, че това, което ни събира, е много повече от това, което ни разделя и за нас ПФ като коалиционен партньор в едно дясноцентристко правителство е приемлив вариант, подчерта той. Обстойно са обсъдени вариантите за широка или голяма коалиция, както и дясноцентристка коалиция. РБ иска последния вариант.

Зеленогорски допълни, че дори по отношение на АБВ реформаторите нямат проблем формацията на Георги Първанов да подкрепя определени позиции и политики. Но за нас, ако има коалиция, тя трябва да бъде дясноцентристка, категоричен бе Найден Зеленогорски. Има голяма степен на вероятност в понеделник доста от нещата да са ясни, подчерта той. Така Зеленогорски потвърди казаното по-рано днес от Божидар Лукарски по Нова тв, че има договоренст с ГЕРБ до края на идната седмица да бъде съставено правителство.

От своя страна председателят на Народна партия „Свобода и достойнство" Корман Исмаилов подчерта, че в момента текат преговори, на които ще бъдат поставени всички теми на масата. РБ има открити позиции, има чувствителност по определени теми, тези теми ще бъдат изговорени на масата на преговорите, изтъкна той. Ще положим максимални усилия да получим гаранции, съответно и ние да дадем съответните гаранции, така че да се постигне едно стабилно проевропейско, проевроатлантическо мнозинство, категоричен е Исмаилов.

По отношение на чувствителността на формацията му към Патриотичен фронт Корман Исмаилов, поясни, че тя ще бъде обект на разговорите. Ще имаме разговори с ПФ, ако евентуално те ще бъдат част от бъдеща коалиция, ще имаме двустранни, тристранни преговори, всичко предстои, обясни той. Корман Исмаилов се надява тези разговори да приключат до края на тази седмица. Той ще има условия към ПФ, като очаква условията на патриотите.

Реформаторите днес са обсъдили правилника за работа на парламентарната си група. В неделя в 14.00 часа те отново се събират, за да се подготвят за първия работен ден на 43-ото Народно събрание. Тогава ще се избере ръководство на ПГ. Има две идеи за ръководството на групата на реформаторите в парламента - едната е да има един председател, а другата да има двама-трима съпредседатели на ПГ. Кой вариант ще бъде избран, ще се реши в неделя.