Явлението "мъртви души" отдавна е преодоляно и в изборните списъци са включени пълноправни български граждани с активно избирателно право по постоянен адрес. Изборният борд даде отговор на един от най-устойчивите митове на прехода в нашето общество, а именно мита за наличието на мъртви души в изборните списъци.

Това заяви министър-председателят Георги Близнашки пред журналисти след откриването на 94-тата академична година в Университета за национално и световно стопанство, предаде БГНЕС.

Близнашки бе категоричен, че има съответствие между издадените лични карти и паспортите и броя на лицата в изборните списъци. "Не съществуват никакви кухи обеми, както твърдяха някои социолози. Няма място за спекулация по тази тема. Не се готви фалшификация на изборите, както бяха някои от внушенията на някои хора, които разсъждават по тази тема", настоя Близнашки.

Служебният премиер обяви, че е имал няколко срещи с МВР, ДАНС, Прокуратурата и останалите служби, които се занимават с престъпленията срещу политическите права на гражданите и изборните нарушения. "При срещата с ръководството на МВР изрично им казах – до неотдавна бяхме от различни страни на барикадата, каквото било – било. Оттук нататък оценката на вашата работа ще бъде това, което ще се свършите, за да предотвратим тези крайно неприятни явления", заяви Близнашки.

Ако те не могат изцяло да бъдат пресечи, поне да бъдат минимизирани, така че изборите да дадат легитимен резултат, какъвто се очаква от народа след цяла година вълнение, добави той. "Време е да се излъчи силно правителство, което да започне дълго отлаганите реформи, за да можем да забравим думата преход и да преминем към режим на устойчиво развитие и започнем да се движим по възходяща линия", призова премиерът.

Близнашки коментира и думите си пред студентите на УНСС, че "в едно динамично общество много често се случва никой да не си знае мястото". "Това има и добри и лоши страни – хубавото е, че сме отворено общество, в което всеки търси своята изява, но лошото е, че понякога си служим с крайни средства, борба с лакти и прочее. Дано останем отворено общество и да не допуснем диктат на олигархията, който някои се опитаха да приложат преди малко повече от година. Младите хора трябва да имат своята гражданска позиция, за да се изправяме всички заедно срещу подобни опити да се дирижира нашия политически живот", обясни министър-председателят.