Днес започва предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 5-и октомври. БНР открива кампанията с излъчването на встъпителните клипове на партиите и коалициите след новините в 10.00 часа.

18 партии, 7 колалициии и 5 независими кандидати ще се състезават за доверието на избирателите по време на кампанията. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова допълни:

Тези 5 независими кандидати са в районите Благоевград, Бургас, София 24-ти район, София 26-и и Хасково, където има по един независим кандидат за народен предствител. В тези избори всички партии и коалиции, с изключение на една, имат регистрирани кандидатски листи в 31 изборни района.

Условията и правилата за предизборната кампания са определени отдавна: Новост в Изборния кодекс, новост дотолкова, доколкото за първи път при избор на народни представители ще се приложи – това е правото на медийни пакети на онези партии, коалиции и независими кандидати, които не получават държавна субсидия по Закона за политическите партии. Със свое решение ЦИК ще определи кои са правоимащите, за да могат те да използват тези суми, предвидени в Изборния кодекс при провеждане на своите предизборни кампании, каза Нейкова.