Кампанията за предсрочните избори стартира в обстановка на тежко политическо противопоставяне и тежки сблъсъци, а не на равнопоставено представяне на идеи, налице е очерняне на конкурента. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изявление пред медиите по повод началото на кампанията за предсрочните парламентарни избори, предаде БГНЕС.

В самото начало на обръщението си той изказа съболезнования към близките на жертвите от природните бедствия и призова всички да проявят солидарност в този момент. "Където е необходимо, ще бъде насочен ресурса на държавата, за да се помогне на засегнатите райони и граждани", увери държавният глава.

"Различното този път е, че тази кампания се провежда във втора година на тежко партийно противопоставяне, нестабилност, остри политически сблъсъци, за съжаление в повечето случаи персонални или партийни, а не сблъсък на идеи и концепции", заяви Росен Плевнелиев. И продължи: "Днес вече добре знаем кой срещу кого и срещу какво е, кой с кого никога не би се коалирал, посочено е всичко лошо, очернен е всеки опонент. Призовавам политиците към смирение и позитивна кампания, кой за какво е, кой какво ще обещае и ще свърши в интерес на народа. България се нуждае от стабилност – обществена, политическа, финансова.

Отчитайки всички аспекти на усложнената политическа обстановка в страната и съзнавайки своята отговорност пред нацията, политиците трябва да се обединят около необходимостта да подкрепят дългосрочни приоритети и извършат неотложни реформи, за да гарантират стабилност, икономически растеж и благополучие в държавата", подчерта държавният глава. Според него политическото обединение за провеждане на неотложните реформи ще позволи да се мобилизира целият ресурс на нацията. България ще бъде силна и богата държава само чрез приемственост и надграждане, подчерта президентът.

Състоянието на обществото и държавата е резултат от комбинация от политическа, икономическа, социална и демографска криза. Те са породени от обективни фактори, но и от липсата на конструктивен подход, който да изведе националните приоритети извън обичайното политическо противопоставяне, продължи Плевнелиев. Само ясна визия за бъдещето на страната, подкрепена от всички, ще повиши доверието на гражданите в държавните институции и в политическата система. Вече петнадесет години правителствата се ангажират с провеждането на неотложни реформи в съдебната система, здравеопазването, образованието, енергетиката, пенсионната система и администрацията, но все още някои от тях са в начална фаза, а други дори не сме започнали. Неефективността на реформите е следствие на тяснопартийния подход за провеждането им. Няма съмнение, че за постигане на устойчив резултат е необходимо широко политическо съгласие за реформи и последователност в усилията на няколко парламента и правителства. Българските граждани не очакват от нас да започваме отначало всеки четири години. Продължаващото отлагане на реформите ще направи цената непосилна за българския народ, смята държавният глава.

И изброи най-неотложните реформи: работеща и справедлива съдебна система, пенсионна реформа, реформа в здравеопазването, реформа в сектор "Енергетика", в сектор "Сигурност", реформа в образованието, административна реформа. Ако тези реформи не бъдат извършени от новото 43-то Народно събрание, децата ни ще платят много висока цена за това, отбеляза държавният глава. Апелирам към политическите партии да поемат ясни ангажименти и дадат решения за реформи, както и да демонстрират коректен подход и политическа воля за постигане на широко политическо съгласие – отново споменавам думата реформи, защото без тях няма да минем. Нека се поучим от грешките, а реваншизмът бъде заменен с прогрес и развитие, подчерта той. По-малко раздяла и безсмислени атаки, повече работа по националните приоритети, призова Плевнелиев. Не е важно кой ще победи, а какво смислено ще свърши за народа и държавата. Общественото желание днес е за институционална стабилност, за държавност, за спокойствие и перспектива. Народът очаква да бъдат гарантирани справедливост и правила за всички, а не институциите да бъдат превзети от лични интереси, обърна внимание държавният глава.

Президентът призова към разумно поведение партиите, коалициите и независимите кандидати, защото страната се нуждае от стабилност, а България и българската икономика се нуждаят от реформи, за да се създадат работни места. Отчитайки всички аспекти на усложнената политическа обстановка, политиците трябва да се обединят за приоритетите, за икономически растеж, за реформи, за да се мобилизира целия капацитет на нацията, подчерта Росен Плевнелиев.

Надявам се, че политическите партии ще използват предизборната кампания за да представят своите идеи и решения за развитието на страната. Свикнахме в началото на всяка кампания участниците да декларират, че тя ще бъде позитивна и добронамерена. За съжаление, нито една от последните кампании не бе пощадена от компромати, взаимни обвинения и сигнали до прокуратурата един срещу друг. Обръщам внимание, че смисълът на предизборната кампания не е да се окаляме един друг и че по този начин се подценява българският избирател, отбеляза Росен Плевнелиев.

Обществената енергия днес е силна и преобразява България. Гражданското общество е активно, като нашите сънародници много добре разпознават и ще накажат предизборните трикове и тези които ги използват. Нека работим за доверие – към институциите, към политиците, към многопартийната система като цяло. Доверието предполага искреност, а не трикове. Сигурен съм, че това е печелившият модел на предизборна кампания през 2014 г. , каза президентът. Да кажем какво е състоянието на държавата, да предложим решения и след това идва по-сложната част – да изпълним всичко, което сме обещали, призова той. Това е единствения способ да обърнем спиралата на общественото доверие нагоре, в правилната посока и ви уверявам, че ще почувстваме много бързо резултатите от този коректен подход.

Българският народ показа на последните избори своята проевропейска ориентация, сега е време политиците да покажат как разбират обединена Европа и мястото на България в нея – като източник на фондове и кариерно развитие или като система от ценности, правила и норми, заяви Плевнелиев. Важно е днес, когато Европа е изправена пред една от най-сериозните заплахи от Втората световна война насам, да си дадем сметка защо и ние сме част от това семейство. Днес някои политически сили се опитват да съпоставят икономическата изгода с основните принципи на демокрацията и мира, да ги сравняват и от тази гледна точка да предлагат позиции, каза той. Ние българите обаче добре познаваме както собствената си история, така и тази на Европа от 20-ти век и знаем, че мирът, демокрацията, уважението към суверенитета и правото на свободен избор на всеки народ стоят в основата на всичко. Ние знаем, че сигурността има своята цена, но знаем, че свободата е безценна и че демокрацията европейският избор на България и членството в НАТО са най-важните постижения на българския политически елит през последните 25 години. Без тях икономическото развитие щеше да е невъзможно. Точно затова, когато честваме четвърт век от краха на комунистическия режим в България, няма как да бъдем заблудени, че агресията, прекрояването на граници, използването на сила може да доведе до по-добро и че политическите прийоми от миналото имат своето място днес, подчерта Плевнелиев.

Скъпи сънародници, вие се противопоставяте открито на всичко порочно, превзело българската политика през последните 25 години, каза в изявлението си държавният глава. Аз съм сигурен че осъзнавате своята сила. Сега много анализатори ни плашат с мрачни сценарии, обясняват ни, че нищо няма да се промени, просто ще се сменят само играчите. Това не е вярно! Всичко е в нашите собствени ръце. Нашата активност на предстоящите избори ще определи правилата, по които искаме да живеем. Това не е клише, изминалата година го доказа. Сега някои може би се готвят да купуват гласове, други разчитат на т. нар. корпоративен вот, трети се опитват да намерят "най-добрия" компромат, да съчинят най-шумния скандал, но всички тези усилия са обречени на неуспех, ако на 5 октомври българските граждани гласуват масово. Моля, запознайте се с позициите на политическите сили, съпоставете техните идеи и гласувайте честно и с разум, призова президентът.