Единственият начин да имаме стабилно правителство в 43-тото НС е да се договори ясна програма за действие, която да е разписана по месеци и по която политическите партии да се обединят. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.

Плевнелиев уточни, че не смята, че всички партии биха се обединили около подобна програма. Абсолютно възможно е да има тематични коалиции, съвсем възможно е някои смислени мерки да се подкрепят от левите, а други от либералите. Това, че Народното събрание е пъстро, според Плевнелиев е заявка, че един широко скроен план за действие би могъл да намира различните си групи по интереси, които да го подкрепят в различни измерения. Той бе категоричен, че от партиите се очаква елементарна честност, както и новото правителство и премиер да излязат и да кажат какво ще свършат и какво не. За да има повече стабилност тя трябва да се базира на прозрачност и честност. Честният подход означава да се каже не кой какви постове ще вземе, а какво ще се свърши и около какво сме се обединили и ще остане настрана това, около което не може да се обединим, заяви държавният глава.

Той коментира, че няма как цялата работа в България да се свърши за година или две, но има спешни задачи и около тях Плевнелиев е убеден, че може да има консенсус и достатъчно представителство, така че да бъдат подкрепени.

Трябва да има споразумение, което да бъде под формата на ясна програма за действие. То може да не бъде за 4 години напред, но поне за година-две напред да бъде достатъчно добре разписана. Всички искаме парламентът да си изкара мандата от 4 години и избраното от него правителство да бъде за 4 години и да се използва с доверието на българите, каза Плевнелиев.

Според вижданията му, добрата първа стъпка за това е ясно разписана програма месец по месец поне за година-две напред. Да отидем на избори през януари и февруари за мен е недопустимо от гледна тока на желанието на народа и този вариант трябва да бъде избегнат. Желанието на всички европейски партньори е България да излъчи легитимно правителство, заяви той. По думите му избори в изборите ще бъдат доказателство за чисто партийни сметки, а единствената сметка, която е важна е тази на народа, който вече гласува.

Като държавен глава заявих, че няма да участвам в измислянето на каквито и да било коалиционни формули, коалиции в президентската институция няма да се правят, каза той. Според него българският народ вече не вярва на политици, които обещават всичко.

Плевнелиев смята, че трябва да се прави разлика между целта и пътя, по който тя може да бъде постигната. Целта, според него е да се загърби партийното противопоставяне и реваншизъм, както и "много по-малко партизански битки" и много повече работа по национални приоритети.

Президентът заяви още, че проблем в креативни стратегии няма, за сметка на изпълнението им, което винаги куцало. За да избегнем бъдещи проблеми и още по-ниско доверие на гражданите към новото НС трябва да обещаем и изпълним смислени неща, и да ги свършим. Ясната програма, според него ще свърши много повече работа, отколкото раздаването на постове, каза той.

Според него, когато се постигне споразумение за програмата за действие в нейната конкретика, постовете ще дойдат от само себе си. Първо ще си зададем въпроса какво има за вършене, а след това и въпросът кой може да го свърши, добави държавният глава.

Преди това той откри Десетата световна среща на българските медии, като заяви, че родолюбието в глобалния свят е тазгодишният акцент на събитието. През 21 век се разшириха възможностите за общуване, обмен на информация, размиха се представите за граници, но все пак съществуват непреходни ценности и от нас зависи да съхраним най-важното - родолюбието, духовността, заяви той. Според него, медиите не бива да са трибуна на езика на омразата, а да дават възможност различните народи и култури да се опознаят, развиват чрез споделено знание. Нееднократно съм защитавал ефективната саморегулация на сектора и законови механизми. Подобряването на медийната среда не бива да става заради световните рейтинги, а заради самите нас, каза Плевнелиев. Той смята, че гражданите трябва да бъдат достоверно информирани кой стои зад медиите, за да могат да направят съзнателен избор. Свободното слово не означава свободия, това е право, което ни дава шанс, коментира още той.