1797 деца ще прекрачат за пръв път училищния праг на 15 септември в Русенска област. Това са данните от Регионалния инспекторат по образованието, обобщени дни преди началото на учебната година. Тенденцията за постоянно намаляване на децата се запазва и тази година те са с 33 по-малко от миналата, което означава ликвидиране на една паралелка и половина.
Най-много първолаци отново ще има в СОУ „Васил Левски“, където ще влязат 190 деца, разпределени в осем паралелки. Следващите по предпочитане от родителите за обучение на седемгодишните са Дойче шуле със 132 деца и СОУ за европейски езици със 121 първокласника.
Първият звънец тържествено ще удари само за три деца в Сваленик и Тръстеник, за пет в Горно Абланово, за седем в Сеново и Хотанца, Караманово и Долна студена ще са с по девет, а Иваново, Ново село, Семерджиево и Ряхово ще бъдат точно с десет деца в класа.
От градските училища само ОУ „Братя Миладинови“ е с една паралелка в първи клас, а в „Олимпи Панов“, Училището по изкуствата, „Алеко Константинов, „Тома Кърджиев“, „Йордан Йовков“, „Ангел Кънчев“ и „Васил Априлов“ ще са с по два класа.
Първолаците със специални образователни потребности в областта са 25, като само две са извън Русе - едно в Баниска и едно в Борово.
В изпълнение на държавната политика за целодневно обучение Русенска област се нарежда на едно от челните места в страната и 80% от всички първокласници ще стоят по цял ден в училище - 1449 деца, разпределени в 67 групи.