Традицията на Коледа повелява във всеки дом да има коледно дръвче. То може да бъде бор, ела или друго иглолистно растение, а може да бъде изкуствено дръвче. Все повече хора се спират на изкуствените елхи, защото така си осигуряват спокойни празници без вълненията около съхраняването, почистването на падналите игли и вида на елхата до последния момент. Освен това тя лесно се прибира в шкафа и може да се използва години наред.

Друго си е обаче да имате истинско коледно дръвче у дома. То носи по-голяма радост на децата, а и вкарва повече живот в обстановката. Проблемът е, че като всяко живо същество има нужда от поддръжка.

Ето и какво може да направите, за да запазите елхата си по-дълго свежа и най-важното – жива:

Купете елхата най-рано този уикенд

Според британската организация по отглеждане на коледни дръвчета тяхната „трайност у дома" е не повече от 6 седмици. Така че за да издържи по коледните и новогодишните празници, трябва да си купите иглолистно дръвче най-рано този уикенд.

Разгледайте внимателно дали връхчетата на клоните му не са започнали да покафеняват или изсъхват. Защото ако е така, ще издържи още по-малко от споменатия период. Всяко клонче трябва да има малко растителна течност по себе си, което ще ви подскаже, че е дървото е прясно отрязано.

Отрежете парче от ствола

Веднъж отсечено, дръвчето започва да „запечатва" своето дъно с лечебните си сокове. Това обаче запушва каналите и то не може добре да поема вода. След като си закупите отрязана елха/бор, отрежете тънко парче от ствола и сложете в кофа с вода.

Дръжте го на студено

Коледните дръвчета виреят на студено. За да не причините шок на растението, не го слагайте до парното, а на по-хладно място – мазе, гараж и т.н., докато започнете да го украсявате.

У дома изберете кът, който да не е изложен на пряка слънчева светлина и висока температура (до парното например). Това ще помогне за запазването на игличките по-дълго време. Топлината и светлината спомагат изпаряването на водата от растението и така то изсъхва по-бързо.

Пазете дървото далече от банани

Фруктиерата с тропически плодове е неизменна част от всяка Коледа. Ако искате обаче да имате свежо и зелено коледно дръвче у дома, дръжте плодовете далече, особено бананите! Те изпускат газа етилен, който помага на другите плодове да узреят по-бързо. Освен това помага и на игличките да изпадат.

Подхранвайте дървото с лимонада

Макар и отрязано, дръвчето все още поема течност, дори и през игличките. Сместа от лимон, захар и вода е доста хранителна за растението, тъй като глюкозата в захарта помага на дървото да запази своята клетъчна структура и игличките си дори няколко седмици, след като е било откъснато от земята.

А въглеродният диоксид, който превръща течността в газирана, е полезен, защото помага за намаляването на гъбички и бактерии във водата, които после водят до гниене и неприятни миризми.