Масово в град Мизия пострадалите от потопа хора говорят, че има скъсана язовирна стена и то не само една.

Значителни части от града остават под вода. Водният ад вече взе и първите си две жертви: мъж на 60-годишна и жена на 80-годишна възраст. Все още има неоткрити хора, които трябва да бъдат евакуирани. В Мизия няма ток и вода. Общият брой на евакуираните достига 800 души.

Чух изказването на главния комисар, че е разпоредена проверка и че няма скъсана язовирна стена, но на никой в града това не му се вярва толкова много вода да се излее само от дъжд. Това заяви кметът на града доктор Виолин Крушовенски.

На 52 години съм и досега в живота си не съм виждал толкова много вода, потресен е той. Не мога да кажа, компетентните органи ще разпоредят още една проверка, за да се разбере истината. Във Врачанско има много язовири. В моята община няма, но градът се намира в най-ниската точка и "ако има каскаден ефект и преливане на язовирите, ние понасяме удара", заяви кметът.

Река Скът, която преминава през града, също прелива. От вчера до сега има много спад на нивото на водата, то си остава едно и също, нищо че тече с голяма скорост. Кметът Крушовенски няма пълна информация за броя на разрушените и наводнени къщи. Тепърва ще се обобщават данните.

Хората са евакуирани на две места – в детската градина и в жилищния комплекс, който е разположен на една от най-високите точки в град Мизия. В квартал "Новото село" е временният щаб за справяне с водното бедствие. На пострадалите е осигурена засега вода и храна. Според доктор Крушовенски лошото е, че хората са откъснати от околните градове и села, достъпът е единствено по посока Гложене – Козлодуй и то само с високопроходима техника. Международният път към Оряхово също е отрязан и е залят с вода.

В никакъв случай потопът не е от дъжда. Водата почти е дошла до къщата ни, а ние сме на баир, заяви пред БГНЕС млад мъж, който пожела анонимност. За мен поне два язовира са изпуснати, без да се каже на хората, продължи той. Мъжът искрено се възмущава, че от снощи до днес към 10.00 часа сутринта на жени с малки деца не е имало кой вода да им донесе. "Това е трагедията, а не водата и дъжда", каза той.

Други две възрастни жени сестри, настанени в детската градина заради наводнените си къщи, се престрашиха да говорят пред камера. Те споделиха, че са чакали помощ от 1.30 часа през нощта до 6.00 часа сутринта. Водата в долните етажи на дома им е стигала почти до гърдите им. Затова са се качили на втория етаж, но и там нахлула водата. Три пъти са звъняли на телефон 112 и чак на третия път след 6.00 часа е дошъл полицай, който ги е извел от наводнената къща.

В детската градина в момента са настанени около 30 възрастни хора. Те лежат или са се подпрели безпомощно на леглата. Няма доброволци, при тях няма психолози, а единственият им контакт е по телефона с роднините. Страхът, който са изживели е огромен и дори не им се говори затова.