България изнася употребявани автомобили в Африка, пише "24 часа". От сравнително скоро у нас са се появили прекупвачи, които търсели предимно малки японски автомобили. Най-предпочитани били модели на "Тойота" и "Мазда" за 4-5 хиляди лева, разкри един от най-големите търговци на автоборсата в Горубляне. Според него износът за Африка, предимно за Алжир, Мароко и Тунис, е по-скоро нещо моментно, а
не някаква тенденция.

"Явно в някои от държавите има недостиг на подобни коли. Не сме се интересували как ги транспортират", обясни Антон Стоименов.

Наблюдава се и друга аномалия. Страната ни бе сериозно разтърсена от наплива на сирийски бежанци, но арабската държава се оказа привлекателна дестинация за бизнес с употребявани автомобили. Няколко търговци изкупуват стари коли от нашите борси. В Сирия се търсели предимно дизелови С-класи на "Мерцедес", произведени към края на 90-те години. Друго задължително изискване било да имат климатици.

Търсенето на дизелови коли за Арабския свят изумява българските търговци. Доскоро там се караха основно бензинови модели.

Иначе пазарът на стари коли у нас е почти замръзнал, а износът за чужбина се оказва светъл лъч. Според Стоименов преди кризата големите автокъщи са продавали поне по 1 кола на ден. За ноември някои от търговците нямали нито една реализирана продажба.

"Много е зле положението, няма какво да се лъжем. Хората се чувстват много несигурно в днешната политическа и икономическа обстановка. Очаквам да има някакво раздвижване през януари, но практиката показва, че след това ще последва нов спад", добави дългогодишният търговец. През последните месеци обикновено се купували автомобили в най-ниския ценови клас - до 2000 лева. Тези, които се хвърляли на по-скъпи (около 6000 лв.), били изключително претенциозни. Цените на старите коли остават на същото ниво от последните години, не са поскъпнали заради слабото търсене и масовия внос на коли с огромен пробег или щети.

"Хващат се за най-малкото нещо, все едно че им продаваме чисто нова кола. Искат всякакви проверки в сервизи, водят и на място разни диагностици. Всичко това обаче е разбираемо, защото хората все по-трудно изкарват парите си", казва Стоименов.
Регистрацията се оказва допълнителна екстра за употребявания автомобил. Клиентите предпочитали именно такива, защото си спестяват до 500 лева, които обикновено се дават при така наречения нов внос.

На нашия пазар най-много се търсят градски коли, които да харчат възможно най-малко. Масово хората се интересували най-вече от разхода на гориво, а след това от състоянието и годинките на употребявания автомобил. Причината е в ниските доходи и стабилно високите цени на горивата.

BG патент: Слагат газови уредби на хибриди

Последното изобретение на българския шофьор, което може да предизвика смут у европейските му колеги, е поставянето на газови уредби в сравнително нови хибридни автомобили. Така екологичната кола освен на бензин, на ток, може да върви и на пропан-бутан.

Масово се слагат газови уредби на зелено-белите таксита Toyota Prius в София. По този начин бакшишите сваляли още повече разхода на гориво. Хибридната тойота гори около 4,5-5 литра на сто при движение в града и с два повече при движение с висока скорост по магистрала. Същите са показателите и при наличие на газова бутилка.

В интернет има няколко "граждански" обяви за продажба на Toyota Prius на газ на 8-9 години за около 10 000 лева. Монтираната газова уредба струва около 1300 лв. и е тип резервна гума - скрита под багажника за максимално удобство.

Собствениците на фирмите, които монтират газови уредби казват, че през последните 20-ина дни работата е зациклила заради хаоса около промяна, която предстои в талоните на автомобилите с бутилки за пропан-бутан. За кратко дори се заговори, че дори ще има и глоби за тези, които не го сторят, което бързо бе отречено.

От 1 март 2014 г. за поставянето на всяка една газова уредба на автомобил, който не е пригоден за газ, ще е необходима промяна в талоните. За целта уредбите ще минават първичен преглед в акредитираните пунктове за годишни технически прегледи. Там те ще получават талон за техническата годност на уредбата, след което трябва да впишат промяната в талона на автомобила.

Депутатите призоваха собствениците на коли с газови уредби да не създават паника, да не чакат на опашки за смяна на талоните. След като има документ за монтаж на газовата уредба от сервиза с номера на бутилката, никой няма да бъде санкциониран за това, че в талона му не е вписано, че монтажът е бил преди март 2014 г., увериха те.

Промяната може да се направи по всяко време, не е необходимо до 1 март да бъдат подменени талоните, няма да се налагат санкции, каза още той и уточни, че автомобили, купени с газови уредби от чужбина, пристигат с документи, в които това е отразено и автоматично се пренася в българския талон.

Спад в търсенето на метанови устройства

Очакванията за шесткратно увеличение на акциза за метана доведоха до сериозен спад в търсенето на метанови уредби. Според директивата на Европейската комисия ставката трябва да се увеличи от 4 на 25 стотинки, което означава, че на дребно природният газ ще стигне цена от около 2,10 лева на килограм. Според специалисти това ще доведе до финансов колапс доста фирми, които се занимават с търговия с метан.

Според един от ключовите играчи на този пазар - волейболната легенда Любо Ганев, акцизът няма да бъде вдиган след Нова година.

"Уведомиха ни, че не се очаква промяна на ситуацията. Още през август бе изпратено официално писмо до Брюксел увеличаването на акциза за метана да бъде отложено до 2020 г. Досега не е получен официален отговор, което означава, че се запазват старите ставки", счита вицепрезидентът на волейболната федерация.

Самият Ганев е съгласен с приемането на тази директива, стига най-накрая да бъдат въведени и облекчения за тези, които ползват природния газ.

"Навсякъде в Европа има финансови облекчения, нормално е и тук да стане така. Нека да въведат акциза, но паралелно с това и да приемат задължителните за ЕК облекчения", призова 210-сантиметровият гигант, който е изградил повечето метан станции в България. Към момента общият им брой възлиза на 110 в над 40 града.
Ганев е категоричен, че увеличаването на цената при метана ще доведе до сериозен отлив от клиенти. При новия акциз повечето ще предпочетат пропан-бутана, тъй като само уредбата е над три пъти по-евтина. Около 70 хиляди автомобила се движат на метан в България. Според дългогодишния национал тези на газ са близо милион.