Нова година наближава и за голяма част от българите това е свързано не само с празнични трапези, но и с подновяване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Всяка година през първата 10-дневка на ноември застрахователите вече са готови да посрещнат т.нар. кампания, в която се надпреварват кой ще предложи по-атрактивни условия и ще привлече повече клиенти. И този ноември не прави изключение. Така при някои дружества вече са налице новите тарифи, които са по-ниски спрямо действащите преди няколко месеца. А брокерите и агентите вече предлагат полици по новите по-ники цени. Други застрахователи пък решиха да не променят цените си, но за сметка на това пуснаха промоции или удължиха съществуващи. Така в момента почти няма застраховател, при който човек да не може да си купи "Гражданска отговорност" на цени по-ниски от валидните преди няколко месеца. В определени случаи тарифите за една и съща кола и собственик сега са с до 16% по-ниски спрямо няколко месеца назад. Например при една от застрахователните компании за автомобил с двигател от 1600 куб. см, собственост на 36-годишен софиянец, в момента "Гражданска отговорност" може да се купи срещу по-малко от 162 лв. За абсолютно същата кола при същия застраховател в края на лятото задължителната автополица струваше над 193 лв. Толкова сериозни разлики обаче са рядкост. В най-масовия случай актуалните към момента цени на "Гражданска отговорност" са с около 5% по-ниски спрямо септември. А има и автомобили, при които разликата в цената преди и сега е под 1%. В определени случаи дори има и повишаване на цените. То обаче е валидно предимно за младите и неопитни шофьори, които са по-рискови и причиняват по-често инциденти на пътя. Освен това почти няма дружество, при което за абсолютно всеки автомобил новата тарифа да е по-ниска от старата. В някои тарифи дори за определени коли полицата сега е по-скъпа, но с малко. В други случаи пък намаление в цената има само за автомобили, регистрирани извън София и големите градове. Има и застраховател, който дава 5% отстъпка от цената на "Гражданска отговорност", ако автомобилът е на възраст над 10 г., независимо дали е регистриран в столицата или в малък град. При същата компания са намалени тарифите за всички лекотоварни автомобили до 3.5 тона. "Не е ясно обаче докога точно ще важат отстъпките. Повечето тарифи, по които застрахователите са ни уведомили, че дават такива, важат до 30 ноември", казват от брокерите.

18-годишен с бегачка брои до 1267 лева

Цената на задължителната автополица "Гражданска отговорност" за най-младите и опасни шофьори на пътя може да достигне 1267,66 лв., показва справка сред актуалните тарифи на родните застрахователи. Цената е валидна за 18-годишен младеж, взел книжка съвсем наскоро, който кара нова спортна кола, лимузина или огромен джип с обем на двигателя над 3500 кубика и производство през 2013 г. Допълнителни условия цената на застраховката да е толкова висока е автомобилът да е регистриран в София и да е с десен волан, което увеличава риска при шофиране. Има обаче застрахователи, които предлагат по-ниски тарифи за младите шофьори със спортни коли. При тях същият автомобил с мощен двигател и десен волан може да се застрахова и за 308,73 лв. Ако обаче колата си е със стандартно за България кормило от лявата страна, най-скъпата възможна полица е за 933,07 лв., а най-евтината застраховка за млад шофьор и супермощен двигател отново е 308,73 лв.

При автомобил от същия клас, но регистриран на името на дядото на младежа, който е навършил 65 години, "Гражданска отговорност" може да струва максимум 471,04 лв. При десен волан обаче цената скача до 848,44 лв.

За хората, които не са толкова заможни и не могат да си позволят да карат от най-големите и най-мощните коли, цената на "Гражданска отговорност" пада значително. За автомобил с двигател 1000 куб. см при различните застрахователи 18-годишен младеж ще трябва да извади между 183,81 лв. и 637,30 лв. за задължителната полица. За същия автомобил, но на името на дядо му, полицата по действащите в момента тарифи ще излезе най-много 280,30 лв.

При всички застрахователни компании тарифите за коли, регистрирани в по-малките градове, са по-ниски. За мощния автомобил с над 3500-кубиков двигател на името на 18-годишен с книжка от по-малко от 1 година, но с постоянен адрес в Търговище, "Гражданска отговорност" при различните застрахователи излиза между 309,64 лв. и 717,88 лв., ако е с ляв волан. С кормило отдясно сумата може да скочи най-много до 964,72 лв. За абсолютно същата кола, но собственост на 65 или повече годишен българин задължителната автополица в Търговище ще излезе най-много 765,04 лв. Наличието на стандартен волан обаче ще свали тавана на цената до 458,80 лв. А при някои застрахователи полицата може да се купи и за 279,14 лв.

Купуваме полици и за след Нова година

Освен по-ниски тарифи застрахователните компании в момента предлагат на клиентите си и покупка на "Гражданска отговорност" с отложено начало. Още сега хората, чиито полици изтичат на 31 декември или в първите дни след Нова година, могат да си подновят задължителната застраховка, а тя ще влезе в сила от или след 1 януари. Така шофьорите биха могли да си спестят някой лев, ако валидните в момента тарифи се вдигнат към края на годината, или пък компаниите отменят предлаганите в момента промоции, обясняват от застрахователни брокери. Тази практика не е новост и се прилага от няколко години. Но не всички застрахователи позволяват покупката на "Гражданска отговорност" за по-дълъг период напред. Обикновено се позволява застраховката да се купи около месец преди да влезе в сила. По време на кампанията в края на годината обаче дружествата предпочитат да спечелят малко по-голям пазарен дял и затова дават възможност началната дата на влизане в сила на задължителната автополица да бъде по-далечна, обясняват хора от бранша.