От 1 септември работното време на лекарите в Спешната медицинска помощ ще бъде намалено от 8 на 7 часа. Това съобщи временно изпълняващия длъжността директор на ЦСМП Александър Златанов, предаде БГНЕС.

Златанов каза, че е сформирана работна група, която да разгледа стъпките в тази посока и да изготви новите графици.

Не е имало намаляване на заплатите на работещите в Спешната медицинска помощ. Имаше намаляване на допълнителното материално стимулиране в рамките на 26 хиляди лева, съобщи Златанов. Той допълни, че се създава и работна група, която да прегледа процедурата за разпределяне на допълнителното материално стимулиране и да се гарантира справедлива и прозрачна процедура. Работната група трябва да се произнесе в рамките на 20 дни.

Златанов каза, че има писмо от здравното министерство, в което се казва, че намаляването на бюджета за Спешната помощ, което бе с 1.5% отпада, което означава, че ще имаме 80 хил. лева за допълнителното материално стимулиране.

Златанов подчерта, че вече са назначени още 4 лекари и 2 медицински сестри, а документите на 1 фелдшер и 3 медицински сестри се разглеждат в момента. Увеличаването на състава на ЦСМП – София ще доведе до намаляване на ДМС с приблизително 10 лв. на човек. Златанов заяви, че желанието му е екипите да се увеличават с между 7 и 10 души месечно. Освен това е необходимо да бъдат открити неотложни кабинети, защото това е единственото решение за столицата.

Временно изпълняващият длъжността на директор обясни, че са взети и мерки при повикването на екипите в рисковите зони, а някои от тях вече отидат до адреса заедно с патрулиращата кола на СДВР в района. Златанов каза, че ще се свърже и със Столичната община, защото няма допълнителни екипи от други болници, както бе обещано.

По отношение на поисканите писмени обяснения от лицата, които са давали изявления пред медиите, Златанов коментира, че има точка в длъжностната характеристика на всеки работещ в ЦСМП –София, в която е записано, че публичните изяви могат да се осъществяват само с разрешението на директора. Той каза, че досега наказани не е имало.