Португалия победи Гана с 2:1 в последния си мач от група G на Световното първенство, но това не бе достатъчно за "мореплавателите" да се класират за осминафиналите на турнира.

В другия мач от групата Германия победи САЩ с 2:1 и Португалия се изравни по точки с американците, но головата разлика на момчетата на Юрген Клинсман е по-добра. На Естадио Насионал де Бразилия в едноименния град двата тима се хвърлиха в здрава битка, а ганайците могат да съжаляват за грубите си индивидуални грешки, които ги лишиха от място на осминафиналите.

В 31-та минута Джон Бой се опита нескопосано да изчисти центриране на Мигел Велосо и изпрати по ефектен начин топката в собствената си врата. "Черните звезди" обаче отговориха добре и започнаха да търсят изравняването, като заслужено стигнаха до него в 57-та минута, когато Асамо Гиан се разписа с глава.

С оглед развитието на другия мач африканците се нуждаеха от още един гол, за да се преборят за второто място в групата, и тръгнаха да го търсят, но опропастиха няколко много добри атаки. Техните надежди бяха съсечени от вратаря им Фатау Дауда, който се намеси безумно при една висока топка и поднесе топката на Кристиан Роналдо, който с точен изстрел от точката на дузпата отбеляза първия си гол на Мондиала и донесе успеха за своите.

Тази победа обаче не бе достатъчна за португалците и те приключиха участието си на Световното първенство, заради по-лошата си голова разлика от САЩ, докато Гана остана на последно място в групата с 1 точка.