Еквадор обърна Хондурас с 2:1 в среща от група "Е" на Мондиал 2014 година и грабна трите точки, с които се намеси в битката за виза за следващата фаза на турнира.
Латиносите дръпнаха в резултата с гол на Карло Кости, но Енер Валенсия донесе победата на южноамериканците с две попадения.
Интересното в случая е, че и Кости и Валенсия носят фланелки с №13. Играчите на Еквадор направиха добър мач, търсеха повече победата и в крайна сметка си взеха трите точки.
От своя страна футболистите на Хондурас не си повярваха, че могат да вземат нещо от тази среща и записаха нова загуба на световни финали. Латиносите вече имат три равенства и пет загуби на Мондиали.
Така Еквадор и Швейцария имат по три точки в тази група, Франция е с шест, а Хондурас е без спечелена точка. В последните срещи петлите играят с южноамериканците, а кръстоносците с латиносите.
Срещата на стадион Арена да Байшара започна с натиск на еквадорците, които притиснаха сериозно съперниците си в собствената им половина.
В 4-ата минута Сегундо Кастийо проби опасно отляво и нахлу в наказателното поле на Хондурас, но там бе блокиран от Мейнър Фигероа.
Малко по-късно Кристиан Нобоа се опита да вкара от пряк свободен удар, от дъгата на наказателното поле, но стреля право в стената изградена от играчи на Хондурас.
Постепенно латиносите отблъснаха набезите на еквадорците и успяха да изнесат играта в средата на терена. В 19-ата минута Енер Валенсия се измъкна зад защитата на Хондурас и се озова сам срещу Ноел Ваядарес, но стреля твърде непохватно в аут и изпусна уникално положение за гол.
Това бе и най-чистата ситуация от началото на мача, но Валенсия го пропиля с лека ръка. Последва и положение за Хондурас. Виктор Бернардес стреля с глава след центриране от корнер, но топката мина над вратата на Еквадор.
В 31-ата минута латиносите вкараха. Защитникът на Еквадор Хорхе Гуахуа сгреши фатално и позволи на Карло Костли да се откъсне сам срещу Домингес и да го простреля за 1:0.
Радостта на Хондурас обаче бе кратка и само три минути по-късно Еквадор успя да изравни. Тогава южноамериканците заформиха страхотна атака отдясно, при която Хуан Карлос Паредес стреля мощно, топката рикошира и попадна в Енер Валенсия, който я чуква в мрежата за 1:1.
Към края на полувремето Еквадор натисна здраво и дори можеше да стиген до пълен обрат, но Фелипе Кайседо не успя да вкара отблизо. Отговорът на Хондурас бе тупалка на Виктор Бернардес стреля силно, но Домингес спаси.
В продължението на първото полувреме латиносите дори вкараха, но попадението им правилно бе отменено, тъй като Джери Бенгтсон добута с ръка топката в мрежата.
Второто полувреме започна с атаки на Еквадор, като южноамериканците сериозно натиснаха латиносите пред наказателното им поле.
В 55-ата минута Джеферсън Монтеро проби мощно по лявото крило и нахлу в пеналта на Хондурас, но там със сетни усилия Браян Бекелес го блокира и му изчисти топката преди Монтеро да нанесе голов удар.
След час игра съдията Бенджамин Уилямс подмина дузпа за Еквадор. Фелипе Кайседо бе препънат от Мейнър Фигероа в пеналта, но Уилямс вместо наказателен удар, даде на южноамериканците корнер.
Малко по-късно бе отменен нов гол на Хондурас, този път заради очевадна засада. В 65-ата минута Еквадор успя да направи пълен обрат, след като Енер Валенсия се извиси след изпълнение на пряк свободен удар и с глава опъна мрежата на латиносите за 1:2.
След това попадение играчите на Хондурас се хвърлиха в атаки и притиснаха сериозно южноамериканците. В 76-ата минута Хорхе Кларос проби през центъра и стреля мощно от дъгата на наказателното поле, но топката профуча над вратата на Еквадор.
Последва спорно положение за дузпа в полза на латиносите, но такава не им бе дадена. До края на мача футболистите на Хондурас хвърлиха всичко в атака, натиснаха сериозно Еквадор, но така и не стигнаха до чисто голово положение.
Така южноамериканците взеха победата и направиха крачка към следващата фаза на турнира.

Хондурас - Еквадор 1:2


Голмайстори:
1:0 Карло Кости (31)
1:1 Енер Валенсия (34)
1:2 Енер Валенсия (65)


Хондурас: 18. Ноел Ваядарес, 3. Мейнър Фигероа, 5. Виктор Бернардес, 7. Емилио Исагире (46 - Хуан Карлос Гарсия), 21. Браян Бекелес, 14. Оскар Гарсия, 15. Роджър Еспиноса, 19. Луис Гаридо (75 - Марвин Чавес), 20. Хорхе Кларос, 11. Джери Бенгтсон 13. Карло Костли

Еквадор: 22. Алехандре Домингес, 2. Хорхе Гуахуа, 3. Фриксон Ерасо, 4. Хуан Карлос Паредес, 6. Кристиан Нобоа,7. Джеферсън Монтеро, 10. Валтер Айови, 14. Сегундо Кастийо, 16. Антонио Валенсия, 11. Фелипе Кайседо, 13. Енер Валенсия