Тези истории са автентични, но досега не са публикувани. „Утро“ продължава серията материали за знакови престъпления в Русе и региона, разкрити от правозащитните служби в пълен синхрон, с денонощна работа и много усилия, но без много шум.

Пролетта на 1976 година сервира едно от най-големите изпитания на правоохранителните органи в Русе. От средата на април в милицията започват да валят сигнали за едно от най-мерзките престъпления - блудства и изнасилвания на деца. Потресаващите съобщения идват на всеки дна дни от различни райони на града и са с приблизително еднакво съдържание - за пострадало момиче на възраст от 7 до 9 години.
Официална информация за посегателствата не се дава, но
мълвата пълзи от уста на уста и все повече затяга обръча на страха
Първият сигнал е за изнасилено дете в мазата на блок в комплекс „Локомотив“. От жалбата става ясно, мъж на около 30 години отива на детската площадка и любезно запитва момиченцето дали може да му посочи апартамента на негов познат в блока, в който то живее. По името детето се сеща кой е съседът и тръгва да води непознатия към жилището. Щом влизат във входа,
добрият чичко изведнъж се преобразява в тъмен звяр
Запушва устата на детето, завлича го в мазите, където брутално го обладава.
След два дни в милицията постъпва втори сигнал за същото престъпление, но в блок по бул.“Ангел Гецов“ /сега „Липник“/.
Следват сигнали за блудства и опити за изнасилване в кварталите „Здравец“, „Възраждане“ и „Мидия Енос“. Почеркът на престъпленията е еднакъв - децата биват подлъгвани да покажат апартаментите на обитатели в блоковете, в които живеят. После по един или друг начин педофилът ги примамва да слязат в мазите, а ако номерът не мине, използва сила.
Обикновено престъпленията се вършат по обед, когато младите са на работа
а възрастните се прибират по домовете си и затова никой не разбира какво става в подземните етажи на жилищните сгради.
Пред част от момиченцата насилникът се представя за лекар и ги прикотква в близки храсти, уж да прегледа коремчетата им, но няма съмнение, че става въпрос за един и същ човек.
Гражданите на Русе изпаднаха в ужас, тъй като дотогава такива издевателства над малолетни момиченца тук не бяха извършвани, разказва пенсиониран оперативен работник, който активно е участвал в разкриването на извратения злодей.
Всички униформени и цивилни милиционери са вдигнати на крак, в акциите се включват и волнонаемни служителки от администрацията.
Секретни постове правят засади във всички райони в града
но престъпникът е неуловим и сякаш знае къде ще го чакат хора от милицията и нанася поредния си удар другаде.
Органите на реда решават да съобщят тези престъпления по радиоточката, за да накарат родителите да бдят над децата си. Това обаче е нож с две остриета. За вилнеещия педофил вече се е разчуло, но се носят само слухове, няма официална информация. Ако милицията признае за съществуването му и стане ясно, че през ден има пострадали деца,
рискът да се предизвика масова психоза в Русе е очевиден
Така идеята е отхвърлена и се решава униформени да обиколят детските площадки и училищата и да обяснят на малчуганите, че напоследък чичко се появява в градинките и примамва деца в мази и храсти под различни поводи, където върши с тях нередни неща.
Това се оказва най-доброто решение. Благодарение на предприетите разяснения един ден педофилът е разпознат в градинката на площад „Оборище“. Момиченце, с което извергът е блудствал преди седмица, го вижда на бул. „Цар Освободител“ и казва на едно от момченцата в групичката, че това е лошият чичко.
Момчето пък е син на униформен милиционер и веднага притичва до районното управление, което е на мястото на сегашната Областна дирекция на МВР, и съобщава за мъжа. Там има екип в готовност за незабавно тръгване със служебния джип и така педофилът е заловен до сегашното кръгово движение между „Цар Освободител“ и „Липник“.
Оказва се, че това е известният на милицията Петър К./името е сменено/, който често влиза зад решетките.
Започва разпит с рецидивиста, но
той се държи доста спокойно и с нищо не издава, че е търсеният педофил
Прибягва се до разпознаване. Петър е нареден сред други мъже в двора на управлението. Няколко потърпевши деца пък са наредени на прозорците на на втория етаж, откъдето единодушно го разпознават.
Оттук нататък е само въпрос на време извратеният тип да бъде пречупен. Поемат го двама следователи, които го притискат с класическата постановка на доброто и лошото ченге. Разкъсван между надеждата, че заради добрия милиционер може да му се размине и страха, че лошият може сериозно да му навреди, арестантът рухва и
започва да разказва всичко с най-големи, дори отблъскващи подробности
От самопризнанията му става ясно, че по време на последния му престой в затвора решава да напада малки момиченца, тъй като те са беззащитни и невинни и той лесно ще утолява нагона си. Така с излизане на свобода след 10 април 1976 година Петър започва да осъществява зловещия си план.
Обикновено рецидивистът си набелязва един блок и започва да го наблюдава. Като види от него да излиза момиченце, незабелязано се промъква до таблото със звънците или до пощенските кутии, запомня едно от имената по тях и се отдалечава. След като заобиколи, попада уж случайно на набелязаното момиченце и го пита знае ли къде живее човекът с предварително запомненото име. Детето естествено знае, следва молба от чичкото да го заведе до дома на неговия стар познат и
когато двамата влязат във входа, за момиченцето настъпва ад
Оказва се, че за два месеца педофилът извършва осем изнасилвания, пет опита за изнасилване и шестнайсет блудства. За половината от тях в милицията няма сигнали, тъй като децата не са казали на родителите си, защото ги било срах от заплахите на педофила.
В крайна сметка Петър е осъден на 20 години затвор. Развоят на делото се предава по мощна радиоуредба от съда и русенци най-после си отдъхват. 
Незнанието на родителите за това какво става с децата им кара униформените да организират незабавни родителски срещи по квартали. На тях сексолог обяснява на майките и бащите на какво трябва да обръщат внимание по време на пубертета на децата си. Униформени служители пък дават напътствия на родителите как да предпазят децата си от педофили.