Мачът между Англия и Уругвай днес (19 юни) на Световното първенство по футбол ще бъде от решаващо значение за икономиката на Великобритания. Ако уругвайският тийм спечели, бизнесът на Острова ще загуби 400 млн. паунда, съобщава в. "Дейли Стар".

Отпадането на английския отбор ще доведе до огромен спад в приходите на магазините, баровете и ресторантите във Великобритания, коментират запознати. Те допълват, че в този случай икономическото възстановяване на страната ще бъде заплашено.

От началото на първенството досега в английската икономика са били влети общо над 2 млрд. паунда. Всяка седмица се добавят по още 200 млн. паунда от продажби на храна, напитки, барбекюта, спортни стоки и други.

Поради първенството е отчетен ръст и при продажбата на телевизори. От Tesco информират, че търсенето им се е увеличило близо 2 пъти. Специалисти коментират, че колкото по-добре се представя английският отбор, толкова по-голям ще бъде икономическият ефект.

От британския вестник са изчислили, че за мача на Англия с Италия футболните фенове на Острова са изхарчили 701 млн. паунда в супермаркетите.