До края на годината се затяга драстично отпускането на така наречените бързи заеми. Целта е не да станат по-евтини, а хората, които ги ползват, да бъдат по-защитени. Промените се подготвят едновременно от депутати от БСП и ДПС, съобщава bTV. След няколко години саморегулация държавата вече е решена да въведе много по-строги правила за фирмите за бързи кредити. Те ще дават кредитите по същите правила, както банките, независимо че твърдят, че дават много по-малки суми.

Фирмите няма да се лицензират както банките. Но волята на политиците е никой от 260-те регистрирани от БНБ фирми за бързи заеми да не може да злоупотребява с положението на по-бедните и уязвими хора, които не са могли да получат кредит от банка и са се решили да изтеглят бърз заем.

По данни на БНБ т.нар. небанкови кредитни дружества вече са раздали бързи заеми за почти 1,3 млрд. лева. Предполага се, че най-малко 100 000 българи имат такива кредити. А десетки от тях имат страхотни проблеми с такива фирми.

36-годишна жена се страхува от фирма за бързи кредити. Преди четири години тегли 760 лева срещу подпис на бланка-заявление за бърз кредит, но без да получи екземпляр от документа, който по закон се оказва и официален типов договор. Следващите три години всеки месец жената плаща коректно по 70 лева и така връща 3500.

„После се оказва, че не съм върнала последните две или три вноски, което ще рече, че заради примерно 140 или 210 лева в момента имам запорно съобщение и ми е запорирана част от заплатата и дължа на въпросната фирма 2709 лв.”, споделя потърпевшата.

Според директора на въпросното кредитно дружество в момента срещу фирмата имало атака от конкуренти и медии, а лихвите за забавяне въобще не били такива. Но инспектори на Комисията за защита на потребителите се представят за тайни клиенти в същата фирма и теглят същия заем. Някои от празните полета във формуляра, който те са подписали, след това били попълнени от служителите на фирмата с данни за втори кредит. Начисляват се и други суми.

"От порядъка на 345 лева беше таксата за самия кредит. Освен това има допълнително и револвиращ кредит, който след като бъде изплатен, вашият кредит автоматично се води, че сте изтеглил още един. Но той влиза в сила само когато не можете да плащате", обясниха инспекторите.

Асоциацията на фирмите за бързи кредити обяви, че е съгласна на по-строга законова регулация. Очаква се в края на годината законът да се промени така, че при такива констатирани нарушения, БНБ автоматично да заличава некоректни фирми от регистъра и те да губят правото да дават бързи заеми.

Управляващи и банкери са категорични, че таван на лихвите не е пазарна мярка. Но депутати и финансисти вече мислят как да се създаде препоръчителен максимален лихвен процент, който е допустимо да искат фирмите за бързи кредити.

Все пак оплакванията срещу фирмите за бързи кредити не са за лихвите, които те обявяват на клиентите си, а за скритите такси и неустойки, които начисляват в последствие на свои длъжници. И в момента се съгласува вариант на забрана на непосилно високите неустойки за просрочие.