Бившата областна управителка на Русе Мария Димова е ощетила българската държава с 647 600 лева заради заменката на резиденция „Липник“ с пет апартамента в  комплекс „Дунав“. Освен това, по време на управлението си на Русенска област, тя е присвоила мебели и вещи от държавния имот, които е трябвало да пази. Заради това тричленен състав на Великотърновския апелативен съд я призна за виновна и й наложи три години условно наказание. Тя получи и забрана да заема длъжност в държавна администрация и да извършва дейност по управление и разпореждане с държавно имущество за срок от три години. Това е първата осъдителна присъда, която Димова чува, след като преди повече от година и половина тя бе оправдана от Русенския окръжен съд.          
Второинстанционните магистрати осъдиха и оценителката Радка Настева за това, че е дала неверни оценки на част от домовете в някогашната резиденция на Тодор Живков. Тя бе призната за виновна, че е посочила невярна година на построяване на сградите и необосновано е занижила посочената в оценката стойност на държавния имот в сравнение с реалната му пазарна стойност. Така веднъж тя го оценила на 792 800 лева, а втори път на 841 960 лева при действителна пазарна стойност от 1 032 800 лева. Освен това оценителката необосновано е завишила цените на апартаментите на „Хотел мениджмънт“, като първо посочила, че четири апартамента с площ от общо 243,86 кв.м струват 767 550 лева без ДДС при действителна пазарна цена в размер на 337 900 лева. Втори път оценила пет апартамента с обща площ 295,28 кв.м на общо 851 650 лева при реална цена от 385 200 лева. Така държавата е била ощетена с 647 600 лева. Толкова ще трябва да платят солидарно Димова и Настева на българската държава заради причинените имуществени вреди. Димова обаче бе оправдана като подбудител на престъпление, съответно и Настева е оневинена, че е била нейн съучастник.
Петимата бивши служители на областта Глория Арабаджиева, Диана и Кристиан Вълчеви, Стела Георгиева и Нина Николова, които бяха спрягани като част от схемата, също се сдобиха с осъдителни присъди. Те бяха признати за виновни, че като длъжностни лица са съставили официални документи, че мебели и вещи в домовете на резиденцията са негодни и трябва да се унищожат. Петимата бяха наказани с пробация за срок от половин година. Но бяха оневинени в обвинението да са помагачи на Димова.
Бившата областна управителка обаче бе призната за виновна, че е присвоила от държавата италианското обзавеждане за баня, десетките нощни шкафчета, спални, столове, гардероби, пиано, полилеи в ковано желязо и дори скулптури и медни пластики от Георги Радулов и Кольо Желязото на обща стойност 22 653 лева.
Освен това Димова и Настева ще трябва да покрият и над 11 000 лева такси и разноски, направени по съдебните инстанции. Присъдите обаче не са окончателни и може да се обжалват пред Върховния касационен съд.
Първата оправдателна присъда седемте обвиняеми чуха на 22 ноември 2012 година от Русенския окръжен съд. На втора инстанция във Велико Търново последва втора оправдателна присъда. След като стигна до Върховния касационен съд обаче, делото бе върнато отново на Апелативния съд в Търново, който 10 месеца след като оправда всички обвиняеми, прочете седем осъдителни присъди.