- Доц. Ханджиев, коя е топлата тенденция в медицината на храненето?
- Последната дума на науката е, че когато се нарушат традициите на храненето в даден регион, много често се стига до заболяване. Най-красноречив пример е коренното население на Гренландия. Инуитите ядели огромни количества животински мазнини, а
не са боледували - не са познавали нито затлъстяването, нито високото кръвно, нито инфаркта, нито диабета. През 30-те години на миналия век започват да консумират една много известна безалкохолна напитка с тръстикова захар, която е нетипична за техния бит и по тази причина несъвместима с ензимната им система. И започват метаболитни и сърдечносъдови усложнения. Проучване, което направихме преди 15-ина година с акад. Начев, показа, че българските традиции в храненето в края на ХIX и началото на XX век са много близки до модела, наречен Средиземноморска диета и признат за най-здравословния тип хранене - щит срещу атеросклероза, инфаркт, инсулт.


- Кои са най-важните елементи в този здравословен модел?
- Освен българското кисело мляко, което е еликсир за дълголетие по определението на Асен Златаров, редовно на трапезата на българите от това време са присъствали характерните за нашия регион зеленчуци и плодове, а те предпазват дори от рак, бобовите и зърнените храни, които осигуряват не само енергия, но и много нужните баластни вещества, пчелните продукти - доказани помощници на имунната система. Но такъв тип кухня имат и съседните народи. Затова я нарекохме Балканска диета - здравословното хранене в нашия регион.


- Но хлябът и баницата, без които не може да мине нито един традиционен обред, днес са подложени на убийствени критики, а баничката дори беше изхвърлена от менюто на детските заведения и ученическите лавки.
- Нищо лошо няма в тях, стига при конкретния човек да няма причина да се ограничават. Разбираемо е, че белият хляб например не се препоръчва за хората със затлъстяване и диабетиците, за тях е вреден. В същото време е логична препоръката към хора със стомашно-чревни заболявания да се придържат към бял хляб. Като цяло хлябът не може да бъде отречен. Той доставя не само калории, източник е и на важни минерали и витамини особено от група В. Важното е да бъде от вид, който е подходящ за определения човек - няма храна, която е здравословна за всички хора и дори за един и същи човек във всеки момент от живота му.


- Традиционните балкански храни като цяло не са от най-нискокалоричните. Как се вписват в темата за затлъстяването, която ни заплашва?
- Бедата е, че наистина традиционните храни ги няма днес, че са видоизменени до неузнаваемост - виждаме, че се продава сирене без мляко, колбаси без месо. В момента някакви вредни ефекти може да не са видими, но след време да се проявят. Това не бива да се допуска. Ако продължително време ядем имитиращи продукти, след 30 години някой може да каже, че край Стара планина живее едно население, имитиращо българското. Модерната наука за храненето днес говори за епигенетика -
въздействието на храната върху наследствеността. Така че можем да подозираме като вредни имитиращите храни. А няма нищо лошо да нахраним детето с баница, приготвена с истински качествени продукти. Анатемосването й всъщност е заради липсата на време да бъде приготвена вкъщи с качествени продукти. А вместо да я отричаме, можем да я направим по традиционния начин и да я поднасяме в традиционните порции, а те не са били нито големи, нито прекалено често на масата.


- Призовавате за връщане към домашната храна?
- Значението на приготвената вкъщи храна е огромно. Това е доказано и в цял свят науката за храненето я поставя в центъра на съвременните препоръки. Част от това е нашата инициатива да организираме Училище за здраве, в което участват заедно деца, родители и учители. Форумът става традиционен и тази година ще се проведе през юни под патронажа на министерството на образованието. Целта му е да учим децата през първите им 7 г. как да се хранят вкусно и едновременно с това здравословно, да не приемат за даденост твърденията , че двете понятия се изключват.


- Защо й беше на медицината преди години да подлага на критика яйцето, кравето масло и други традиционни храни?
- Ооо, истинските учени никога не са ги отричали. Моят учител в диететиката акад. Ташо Ташев наричаше яйцето еталон за хранителна единица - осигурява всичко, нужно за живота и здравето. Ако някой го е подлагал на съмнение, да ревизира твърденията си, нашата школа никога не е оспорвала качествата на яйцето, на маслото. Да, може за някого да не са полезни и да трябва да се ограничат, но за здравия човек те са отлични храни. Няма да открия Америка, като кажа, че рецептата за здравословно хранене е: разнообразие и умереност. Но призовавам всички, които ще го нарекат банално, просто да се придържат към него, за да са по-здрави.

- Акцент на провеждащия се в София Европейски конгрес по затлъстяване е детското хранене, кои са причините за затлъстяване на децата?
- Искам чрез вестника ви, който непрекъснато държи на прицел темата за здравословното хранене, да кажа на всички родители и на младите, които ще станат майки и бащи: истинската превенция на сърдечносъдовите заболявания и диабета е още в предучилищната и ранната училищна възраст. Как? Със здравословно хранене! А най-новите схващания са, че здравният картон на човека започва да се пише още докато е в утробата. Като фактор за здравето и нормалното тегло на детето през целия му живот бременните не бива да наддават повече от 15 килограма. А вече като млади майки да хранят бебето и детето здравословно и да му създадат култура в областите на храненето и физическата активност, които ще намалят риска от затлъстяване и свързаните с това мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт, диабет.


- Ще обобщите ли основните принципи на модела?
- Придържане към традиционната Балканска диета с много плодове и зеленчуци и към българския акцент в нея - консумация на мляко и млечни произведения. На второ място - поне 1,5 литра вода на ден, на трето - достатъчно сън, и на четвърто - поне 1 час на ден ходене пеш.


Интервю на Любомира Николаева