За отслабване се препоръчва - кралска закуска, обяд на богаташ и вечеря на бедняк.

Това каза в интервю за БГНЕС доц. д-р Светослав Ханджиев, диетолог и член на Европейската академия на науките по хранене.

Преяждането вечерно време води до заболявания на обмяната на веществата и сърдечно-съдовата система. Много сърдечно-съдови инциденти, инсулти, инфаркти се получават след преяждания и препивания вечер. Препоръчва се вечер да се консумира по-рано, по-малко и не непосредствено преди лягане, съветва доц. д-р Ханджиев. Често в обществото има грешно разбиране какво всъщност е диета. Мнението на специалиста е следното - "това е лечебното хранене, хранителният режим, който се препоръчва от лекар-специалист при някакво заболяване". Например, на болните от анемия се препоръчва да консумират месо, на болните от захарен диабет се забранява консумацията на сладки неща. Диетата е средство за предпазване, което се препоръчва от специалист, това че някои млади момичета са чули от познати или от интернет, е техен проблем. За да бъде един хранителен режим полезен и да поддържа добро здравословно хранене, трябва да бъде съгласуван с лекар-специалист.

"Много често при мен идват момичета и жени, които ми казват - "искам да отслабна еди-колко си килограма, но това не е плод и зеленчук. Прави се изследване на състоянието и тогава се предписва съответната диета, ако е необходимо", каза доц. д-р Ханджиев. Съветите на специалиста включват избягване на рязко отслабване на хора от трета възраст. Важно е хората, които се занимават с умствена дейност, да се хранят редовно и разнообразно. Науката по хранене е доказала, че едно хранене може да бъде полезно само, ако е максимално разнообразно. На трапезата ни трябва да има и белтъчини от риба, месо, въглехидрати, плодове, зеленчуци, плодови и зеленчукови сокове. Важно е храненето да е разнообразно, защото така е балансирано. Невинаги модните течения са здравословни, категоричен е специалистът.

"Всичко, каквото Господ е създал за храна е полезно, разбира се, ако човек не страда от дадено заболяване. Важно е да се доверяваме на традициите на нашето хранене. Храненето в България е много близко до средиземноморската диета, която се счита за много здравословна, особено за предпазване от сърдечно-съдовите заболявания. В България консумацията на риба е по-ниска, а тя трябва да се яде по-често", заяви доц. д-р Ханджиев. Според него, има много хранителни продукти, с които българите може да се гордеем, като киселото мляко, пчелните продукти сирената, зеленчуците ни. Специалистът обясни, че истинската диета трябва да бъде полезна и в съвременната наука за хранене не се говори за гладуване. Диетичните режими не трябва да бъдат бързи, а съобразени със здравословното състояние. Доц. Ханджиев препоръча на хората, които ежедневно водят борба с килограмите да се консултират със специалист, а да не се подлагат сами на диети. Диетологът съветва, че ако една бременна майка не желае детето й да има склонност към захарен диабет, инфаркт или инсулт или хипертония, не бива теглото й да се повишава по време на бременност повече от 20 кг.

Той припомни, че страната ни се нарежда на едно от първите места по брой на сърдечно-съдови заболявания, а те са свързани с наднормено тегло. Относно храненето в училищата доц. д-р Ханджиев твърдо заяви, че то не е достатъчно здравословно.

От 28 май до 31 май в София ще се проведе 21-я Европейски конгрес по проблемите на затлъстяването.