Създателят на “руския фейсбук” Павел Дуров избяга от родината си, но все още не е решил къде ще живее.

Преди дни се появи информация, че основателят на социалната мрежа “ВКонтакте” е избрал максимално отдалечено от Русия място - малката карибска островна държава Сейнт Китс и Невис, където взел гражданство, влагайки $ 250 000 в местно предприятие. След това обаче пред италианския в. “Република” 29-годишният предприемач обяви, че няма намерение да се заселва там. Дуров обаче крие местоположението си от съображения за сигурност.

По данни на изданието Павел е в Берлин, където иска да направи мобилна социална мрежа. За момента той не вижда бъдеще за бизнеса си в Русия.

“В Русия не е възможно да се създаде интернет проект в условията на толкова юридически ограничения”, казва предприемачът.

В началото на май самият Дуров написа във фейсбук, че той и екип от 12 души са се приютили временно в Централна Европа и поиска съвет от потребителите къде според тях би трябвало да се установи, за да може да продължи да развива проектите си. “Не ни харесват бюрокрацията, полицейските държави, големите правителства, войните, социализмът и прекаленото регулиране. Обичаме свободата, надеждните съдебни системи, малките правителства, свободните пазари, неутралитета и гражданските права”, описа той изискванията си.

Неприятностите на руското дете чудо на новите технологии започнаха заради отказа му да сътрудничи на спецслужбите. През януари той продаде акциите от компанията си. В края на март пък бе отстранен от длъжността генерален директор при доста объркани обстоятелства. Самият Дуров посочва, че е продал акциите си след натиск да предаде на службите за сигурност данните на организаторите на Евромайдана, което той отказал да направи.

На 1 април т.г. Дуров неочаквано съобщи, че напуска създадената от него социална мрежа “ВКонтакте”, припомня РИА “Новости”. След 2 дни се отказа от плановете си и нарече заявлението си за напускане първоаприлска шега. По-късно от компанията съобщиха, че бизнесменът е подал заявлението си още на 21 март. Той не го изтеглил в продължение на месец и по закон бил освободен от длъжност.

Версията на Дуров гласи, че е научил за уволнението си от медиите. Той не призна законността на оставката си. Твърди, че е изтеглил заявлението си и на 3 април съветът на директорите е приел това изтегляне. Малко след това дойде и известието, че създателят на “ВКонтакте” е напуснал Русия и не смята да се връща там.

“По този начин днес социалната мрежа минава под пълен контрол на Игор Сечин и Алишер Усманов. Вероятно в руски условия нещо подобно бе неизбежно, но аз съм щастлив, че успяхме да се задържим 7 г. и половина”, написа в профила си Дуров. Усманов е най-богатият човек в Русия, а Сечин е шеф на държавната компания “Роснефт”, като общото между двамата е близостта им до президента Путин. Чуждестранни медии написаха, че младият милионер всъщност е станал жертва на Кремъл. Според германското сп. “Шпигел” той се е оказал неудобен, защото

не се подчинил на опитите на Путин да установи пълен контрол над интернет

След парламентарните избори през 2011 г. привържениците на опозиционера Алексей Навални използваха мрежата за координиране на протестите, припомня “Шпигел”. Тогава Федералната служба за сигурност поиска без разрешение на съда да бъдат закрити опозиционните форуми. Основателят на “ВКонтакте” обаче отказал.

В края на март тази година в. “Новая газета” публикува писмо, за което се твърди, че е написано от Дуров и е адресирано до Владислав Сурков, смятан днес за “сивия кардинал” в Кремъл. В него се отправя молба да не бъдат закривани опозиционните профили, тъй като те щели да преминат във фейсбук, т.е. на американска територия, където трудно ще бъдат контролирани. Бившият прессекретар на соцмрежата Владислав Циплухин твърди, че нито той, нито Дуров някога са писали подобно писмо.

Павел Дуров създава най-голямата до момента социална мрежа в Русия - “ВКонтакте”, през 2006 г. Преди няколко години

състоянието му се оценяваше на 7,9 млрд. рубли - около 220 млн. долара,

и той заемаше 350-ото място в рейтинга на руските олигарси. Често го наричат “руския Марк Зукърбърг”.

Роден е на 10 октомври 1984 г. в Ленинград. През 2006 г. завършва английска филология в Санктпетербургския държавен университет, а година по-рано - факултета по военно обучение, като получава званието лейтенант от запаса. Висшето си образование завършва с червена диплома за изключителни успехи, която така и не отива да си вземе. Лауреат е на стипендиите на президента и правителството на Руската федерация и три пъти получава Потанинска стипендия.

Ползва се с доста противоречив имидж и често привлича внимание с ексцентричните си изказвания и поведение. Голям привърженик на фантастичната трилогия “Матрицата”, той обича да се облича в черно и води аскетичен начин на живот. Не пуши и не пие, а социалната му мрежа отказва да публикува реклами на алкохол и цигари. Пълен вегетарианец е. Негови идоли са Че Гевара и Стив Джобс. Според някои информации той е пастафарианец (привърженик на пародийната религия, която се кланя на Летящото макаронено чудовище), а според други е последовател на дзен будизма.

Един от най-близките сътрудници на Павел е собственият му брат Николай, който два пъти е бил студентски световен шампион по информатика. Самият Павел въпреки филологическите си наклонности и свободното боравене с 4 езика от малък се увлича по програмиране. Още на 11 г. се прочува, като слага на десктопа на всички училищни компютри снимка на учителя си по информатика с надпис: Must die (трябва да умре). Като студент прави 2 интернет проекта - единия за електронна библиотека на рефератите и втория - за електронен форум за обмен на идеи и дискусии. Въпреки популярността си обаче сайтовете му се оказват неефективни за пълноценно общуване, тъй като много от потребителите се крият зад псевдоними и аватари.

След като през 2006 г. се запознава с фейсбук, Дуров решава да използва същия принцип - реални имена с реални снимки. В началото сайтът е с ограничен достъп - регистрацията става само с покана. Но в края на същата година става свободен. През 2008 г. потребителите на мрежата са вече 20 млн., а миналата година достигат 140 млн. Смята се, че днес пазарната оценка на мрежата е около 1,5 млрд. долара. Създателят на “ВКонтакте” твърди, че неговата мрежа е по-лесна за използване и притежава по-голяма функционалност от фейсбук.

През 2012 г. забогателият Дуров дари 1 млн. долара на Уикипедия

На 27 май същата година топмениджърите на компанията, начело с него, хвърляха през прозорците на офиса си в Санкт Петербург самолетчета със завързани на тях по 5000 рубли. Долу бързо се събрала тълпа, която се сбила заради парите. Твърди се, че Дуров снимал с камера и се забавлявал от реакциите на хората. После обяснил, че е искал да създаде празнична атмосфера за Деня на града. Постъпката му обаче предизвика гняв и възмущение сред блогърите и известните журналисти. Някои от тях закриха акаунтите си във “ВКонтакте”.

През 2013 г. Дуров бе замесен и в автопроизшествие, при което отказа да спре на полицай и мина през краката му. Дело срещу него обаче не бе заведено, тъй като при разследването не се събрали достатъчно доказателства “за умисъл за упражняване на насилие срещу полицая”.

През 2012 г. излезе книгата “Кодът на Дуров”, в която авторът Николай Кононов разказва за създаването на “ВКонтакте”. Книгата трябва да бъде екранизирана тази година. Дуров обаче бил против появата на филма.