Жилищното строителство в Русенско продължава да се движи близо до точката на замръзване и на този етап няма индикации, че нещо ще се промени в близко бъдеще. Според националната статистика за първите три месеца на годината в областта е започнато изграждането на едва три сгради с три жилища в тях, което показва, че става въпрос за къщи или вили.
От 2010 г. насам в Русе не е започвано строителство на големи жилищни сгради. Темпът през 2011-2012 г. бе около 5 жилища на месец, а миналата година бе ударено абсолютното дъно с едва 21 нови домове от януари до декември. Сега, с по 1 жилище на месец, този рекорд може и да бъде надминат.
Макар че според местни брокери на недвижими имоти в Русе се усеща вече недостиг на предлагане на ново строителство, предприемачи да запълнят тази потенциална дупка продължават да липсват. Никакъв оптимизъм не идва и от данните за издадените разрешителни за строеж на нови сгради през първото тримесечие. Те са едва 17 за 17 жилища, тоест отново единствено за еднофамилни къщи.
Такава е ситуацията вече повече от три години. За последно разрешителни за строителство на по-големи жилищни сгради бяха издадени през есента на 2010 година. Рекордът от 487 нови жилища за тримесечие бе постигнат на върха на строителството в края на 2007 г., тоест преди повече от 5 години.
Разрешителните важат две години и издаването им съвсем не означава, че строителството ще започне веднага.