Българският колоездачен съюз (БКС) и Аурубис България представиха пред медиите 63-ата Международна колоездачна обиколка на България, която и тази година ще бъде реализирана благодарение на генералното спонсорство на европейския лидер в медната индустрия Аурубис.

Производственото предприятие на компанията в България е в гр. Пирдоп. Компанията е известна със своята политика да подпомага спортове, сред които и плуване, футбол, волейбол, лека атлетика, карате, както на регионално, така и на национално ниво.

За събитието и неговите мащаби разказаха изпълнителният директор на Аурубис България Никола Треан, председателят на БКС Петър Бончев и директорът на Колоездачната обиколка Веско Михайлов.

"Подкрепата на `зелените` спортове, като колоезденето, е важен приоритет на социалната програма на компанията ни. Основен фокус за нас е развитието на младите български спортни таланти, спортсменския дух и постиженията на българския спорт", сподели г-н Никола Треан, изпълнителен директор на Аурубис България.

"Международната колоездачна обиколка на България е едно от най – престижните колоездачни състезания в Европа, което и тази година привлече опитни състезатели от традиционно силните в колоезденето държави като Франция и Германия. Вярвам, че българските отбори ще успеят да представят страната ни достойно", каза г-н Петър Бончев, Председател на Българския Колоездачен Съюз.

В обиколката ще участват 20 отбора, сред които 5 от България: Васил Левски – София, Хемус – Троян, Хан Симеон – Пловдив, Бургас и Несебър. Тази година обиколката е с шест етапа.

На 31 август от 18:00 часа пред храм – паметник «Александър Невски» ще се състои откриването на тазгодишното състезание. На следващия ден, 1 септември, от 9:30 часа Президентът на Република България Росен Плевнелиев ще даде символичен старт на обиколката пред сградата на Президентството.

Първият етап ще стартира в София и за втора поредна година ще завърши в гр. Златица (68 км), където ще бъдат наградени финалистите на този етап от 12:00 часа същия ден.

В 16:30 часа състезанието продължава с втория си етап по маршрута Златица – Пирдоп – Клисура – Сопот – Карлово – Калофер – Казанлък (115 км). Останалите етапи са:

Трети етап: Казанлък – Шипка – Габрово – Дряново – Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица – Елена (140 км)..

Четвърти етап: Елена – Твърдица – Сливен – Карнобат – Айтос – Бургас (195 км).

Пети етап: Бургас – Айтос – Карнобат – Сливен – Гурково – Хаинбоаз – Вонеща вода – Трявна (205 км).

Шести етап: Трявна – Габрово – Шипка – Калофер – Карлово – Сопот – Беклемето – Троян (170 км).