Въпросът с вакъфските имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя от 1909 г., с което нещата са приключени.

Сгради и имоти, които са били неизползваеми остават във владение на българската държава, коментира министърът на културата Петър Стоянович по Нова телевизия. Думите му бяха по повод изказването на турския вицепремиер Бекир Боздаг по време на визитата му у нас, че архитектурните паметници от османски времена в България са окаяно състояние, а Анкара ще поиска от София да получи възможност да се погрижи за тях.

В Пловдив Боздаг се срещна на вечеря с президента Росен Плевнелиев, на която не бяха допуснати представители на българските медии. Министър Стоянович отбеляза, че посещението на турския вицепремиер е било от частен характер и че никой не е получил яснота в България какво е говорено на срещата с държавния глава.

"Колкото до реставрацията на определени паметници на ислямската архитектура, ние като държава имаме интерес, както работим с ЮНЕСКО, сме отворени за това турската държава да подпомага финансово нашите усилия за поддържането на това недвижимо културно наследство, уточни министърът на културата. "Искам да гледам прагматично, прозрачно и ясно. Започнем ли да гледаме историята назад, а не напред рано или късно ще се препънем", подчерта той.

Петър Стоянович коментира и напредъка към завършване на националния музеен комплекс, добил известност като "Българският Лувър". От думите му стана ясно, че есента на следващата година е "първият пожелателен срок, който е възможен". Причините за това са няколко според Стоянович: "Първо южното крило не е завършено, от друга страна няма експозиционен план, няма яснота как и къде той ще бъде обзаведен. Фундаментален проблем е влагата в помещенията", каза Стоянович. По негово мнение проектът със сигурност е повече грандомански, отколкото грандиозен, но щом веднъж е започнат, ще бъде завършен, защото в него са инвестирани много средства и време.