Иглолистните гори в Русенско умират и след още някоя година в региона ще остане само широколистна растителност. Според експертите причина за това е климатът, заради който семената им не поникват, а тези, които все пак израстат, след 20-ата година започват и да съхнат. По тази причина в много масиви се извършват санитарни сечи, а на мястото на боровете, елите и смърчовете изникват широколистни дървета. Преди години в региона са залесени доста площи с иглолистна гора, което сега се оказва грешка. От 15 години новите гори са само широколистни. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите Севдалина Димитрова.
Другата тревожна тенденция е, че бракониерите стават все по-нагли и все по-добре организирани, като вече дори си имат частна охрана, за да вършеят безнаказано в горите. Докато десет души секат трупите, други четирима наблюдават във всички посоки и сигнализират за опасност останалите по мобилни телефони. Затова горските стражари, въпреки че са наясно кои са нарушителите, така и не успяват да ги хванат в момента на нарушението. Една такава банда стопила наполовина 500 декара гора. Друга изцяло ликвидирала 100 декара ясен край Голямо Враново. 
Въпреки тези фрапиращи случаи бракониерството в горите като цяло намалява, заяви Севдалина Димитрова.
Докато за 2012 г. са наложени 1111 акта на нарушители, през миналата година те са 878. Тенденцията към понижение се запазва и тази година. Нарушенията се извършват най-вече около малките населени места. С незаконна сеч се занимават хора от малцинствата, които са обикновено без доходи и имущество, така че налаганите им актове не ги тревожат с нищо. Някои са хващани по 2-3 пъти. По тази причина е много ниска и събираемостта на актовете - едва 12% от глобите са платени.
Противно на опасенията на екоактивисти и зелени, горските площи не намаляват, а се увеличават, увери ръководството на РДГ-Русе. За последните 3 години увеличението е с 30 000 декара, като заслугата е най-вече на природата, а не на залесителните кампании, които се провеждат всяка година. Природата се грижи свободните терени да се самозалесяват и горите са се увеличили от 174 на 177 хил. ха.