Да загърбят партийните си пристастия в името на Русе, си обещаха вчера кметът Пламен Стоилов, областният управител Венцислав Калчев и русенските депутати от Коалация за България Екатерина Заякова, Добрин Данев и Таньо Киряков и от ГЕРБ Пламен Нунев и Светлана Ангелова. На срещата, която бе инициирана от кмета, за да потърси лоби за важните проекти на Русе, не присъстваха Любомир Владимиров от „Атака“, Ферихан Ахмедова от ДПС и Десислава Атанасова от ГЕРБ. Те обаче предварително се обадили, че заради ангажименти няма да могат да дойдат, но ще помагат с каквото могат.
Спортната зала е най-важният русенски обект, за който кметът поиска помощ. Всички документи, включително и запис на заповед за 20 млн. евро, подписана от Пламен Бобоков, както и подписите на всички нас, вече са на бюрото на Орешарски, увери депутатът Таньо Киряков. Той бе категоричен, че ще лобира държавата да отпусне обещаните от предишното правителство 9 млн. лева за залата. Освен това съобщи, че е поискал от Бобоков, когато залата бъде готова, 2-3 дена в седмицата да се преодоставя безплатно за организирано ползване от пенсионери и ученици по 2-3 часа на ден.
Бившият олипийски шампион по стрелба обаче беше директен и не пропусна да призове представителите на ГЕРБ да влязат в парламента, поне когато се решават важни за Русе въпроси. В противен случай не зная как бихте помогнали на града, обърна се той към депутата Пламен Нунев.
Киряков се ангажира да лобира за финансиране и на загряващата лекоатлетическа писта на градския стадион, както и за други спортни обекти, сред които и Гребната база. Бившият шампион коментира, че в момента в Русе няма стрелбища за развитие на този спорт. Според него е крайно време да се види кои спортове могат да се развиват тук и също да получат подкрепа. Кметът се съгласи с тази теза и заяви, че единственото стрелбище, което може да бъде открито бързо, е това в Професионалната гимназия по туризъм.
Пламен Стоилов потърси рамо и за премахване на тапата под жп съоръжението до Дунав мост. Той подчерта, че НК „Железопътна инфраструктура“ разчита на местната инициатива необходимите 6 млн. лева за строителството да бъдат заложени в бюджета им догодина.
Безспорно за всички най-големият инфраструктурен приоритет на Русе е високоскорестният път Русе-Велико Търново и довършване на разширениета на 2-километровата отсечка след кръговото кръстовище при Бяла. Битката е догодина да започне проектирането. По този въпрос лично се ангажира областният управител Венцислав Калчев.
Завършването на замяната на общински гори с държавните в Лесопарка и на хижа „Приста“ е другата амбиция на Общината. Процедурата е почти на финала, но чиновници от земеделското министрество я спирали с неясни аргументи. Кметът обясни, че без собственост върху тези имоти благоустройството там няма как да се случи. Има и готов проект за зоопарк, но и той по тази причина няма как се реализира. За малкото езеро с лилиите вече е намерен вариант - Общината ще го откупи от „Напоителни системи“.
Депутатът Пламен Нунев обяви, че в Пловдив се е срещнал с американски инвеститори, които в сряда ще бъдат тук, за да преценят какви са възможностите на голямото езеро да бъде изграден канал за гребане.
Кметът поиска лоби и за блокираното прехвърляне на имоти до летище Щръклево, които все още са собственост на Министерството на отбраната. Към аеропорта имало проявен интерес, но недовършените процедури пречели. Държавно лоби Стоилов поиска също за отпускане на допълнителни средства за оборудването на Центъра по онкология. Заложените в проекта не съответствали на реалните нужди.
Стоилов сподели и трудностите по одобряването на проектите за паметниците на културата в Националния институтут за недвижимото културно наследство. Те не се подписвали заради липса на директор и по тази причина са блокирани няколко проекта - за укрепване на Старата полиция, изграждане на рампата към подземения паркинг на Доходното и на детската площадка в градинката на пл. „Батенберг“.
Всички депутати без изключение декларираха, че ще използват всички лостове русенските проекти да се случат. Екатерина Заякова обаче призова силите да се съсредоточат първо върху най-неотложните, за да има ефект. Тя предложи още всички заедно да помислят как да се привлекат сериозни инвеститори в Русе, за да се реши големият проблем с безработицата и ниските доходи.
В отговор на това предложение Пламен Стоилов веднага предложи депутатите да съдействат на „Витте аутомотив“ бързо да получи целеви средства като първи клас инвеститор за инфраструктурата към новия завод, който немската фирма иска да строи. Фирмите срещат големи бюрократични пречки, а това не е редно, каза още той.
В края на срещата областният управител Калчев призова всички да работят според силите си за Русе с възрожденски дух, като цитира стих на Иван Вазов от одата „Левски“.