Домът за деца, лишени от родителски грижи в село Стърмен, трябва да бъде освободен до петък. Това припомни директорът на дирекция „Социално подпомагане“ Кристина Георгиева. Другото подобно заведение, но за по-малки деца, което ще се опразни, ще бъде дом „Надежда“ в Русе, като срокът за него изтича на 1 септември. В дома в Стърмен, който носи звучното име „Калина“, бяха останали девет по-големи момичета и момчета, осем от тях вече са го напуснали. Две девойки и един младеж са се върнали отново в биологичните си семейства, други пет пък са преместени в дома в село Брестовица. Децата там се чувстват добре, те се познават с питомците от Брестовица, заедно ходят на училище, така че няма да има стрес от преместването, смята Георгиева. Сега всички в дома се подготвят за летен лагер на море, за който ще заминат до дни. 
В момента в дома в Стърмен е останало едно дете, за което се водят разговори също за реинтеграция в семейството, обясни шефката на дирекцията.
Напразни са тревогите на депутати от ГЕРБ, че персоналът и на двата дома ще остане безработен, коментира вчера Георгиева. Община Бяла ще предложи работа на специалистите в Стърмен, на персонала от „Надежда“ също ще бъдат предложени други позиции, отново свързани със социалните дейности.