- Д-р Миланов, защо все по-голямо внимание се отделя на имплантологията като част от стоматологията?
- Защото това е раздел, който засяга много пациенти и особено тяхното поведение в обществото. Имплантологията е алтернативен метод на заместване на извадените зъби и тяхната рехабилитация /възстановяване/. Най-общо казано, това е поставяне на изкуствен корен вътре в челюстната кост.
- Какво е впечатлението ви от конгреса в Кан?
- Наистина съм впечатлен от лекторите, организацията, гостите и новостите в тази област. По червения килим премина световният елит в имплантологията и 44 световни учени като Хенри и Морис Салама, Дебора Шварц, Коби Ландсберг и Саша Йованович представиха своя опит. Разбира се, Кан е прекрасно място, но то успя да накара 1200 орални хирурзи от цял свят да се чувстват като у дома си. Такъв форум се организира веднъж годишно на различни места по света. Водещи в имплантологията си остават американските колеги и хубавото беше, че бяха показани както клиничен опит, така и нови методи и техники.
- Каква е тенденцията?
- Максимално да се намалява инвазивността в устата на пациента. Колкото по-малко травми се нанасят, толкова по-добре е както за пациента, така и за успешното приключване на работата. Сега без да се правят големи разрези, се поставят имплантите. Материалите напредват, технологиите се развиват с всяка минута и е нормално ние да сме в крак с това. 3D изображенията и скенерите са вече част от стандарта за добра работа по имплантология.
- Колко лекари бяхте от България?
- Бяхме двама - аз и един колега от Пловдив. Ние бяхме най-малката група. Руснаците например бяха 200 човека, а китайците двойно повече.
- Могат ли да бъдат приложени новостите, които вие сте видели в Кан?
- Всичко може да бъде приложено, стига лекарят да е хирург, да има квалификация и да има нова техника и материали. По принцип имплантните системи, които се произвеждат в света, са над 3000. Това е същото като марките на колите - някои са скъпи, други евтини и е за сметка на качеството. В Западна Европа един имплант струва 2000-3000 евро, а тук е 1000 лева. Нормално е да има разлика в качеството.
- Къде се крие тайната на успеха в поставянето на импланти?
- В добрата диагностика, анализ и планиране на работата. Това означава, че който реши да поставя импланти и няма 3D изображение на челюстта, е обречен на неуспех. Хубавото е, че в Русе имаме такъв скенер и е нормално да се използва. Златният стандарт изисква това изображение, за да се определи точната позиция за поставяне на имланта. Когато имаме обикновена снимка, се вижда само в една плоскост, докато в 3D имаме височина, ширина на костта и всичко необходимо като информация за полето. На базата на тази диагностика се прави анализ на информацията и следва планиране. Ако падне поставен вече имплант, името на зъболекаря пада с него. Работата не е в това да обясняваш, че си сложил 500 импланта, а да кажеш колко са останали по местата си.
За мен най-интересното на този конгрес беше, че световни имена споделяха както добрата си практика, така и грешките си. Те без никакво притеснение показваха къде са сбъркали и обясняваха как не бива да се прави. Лошото е, че тук, в България, никой не обича да признава, че греши.
- Българите могат ли да си позволят качество?
- На нас като че ли генетично ни е заложено да правим компромиси. Предпочитаме някакво болтче, което комшията е направил на струга, вместо да купим оригинална част за колата си. Така е и с имплантите в по-голямата част - да сложим нещо, какво да е, няма значение, но да е евтино. Качествените импланти имат паспорти и петгодишна гаранция. При евтините такова нещо няма.
- Има ли ограничения на кого могат да бъдат поставени импланти и на кого не?
- Да, пациентът трябва да отговаря на някои условия. По принцип на всеки може да бъде поставен имплант с изключение на хора, които имат заболявания,  противопоказни за поставянето на импланти. Това са автоимунни заболявания, болести на кръвта, онкологични, неконтролиран инсулинозависим диабет, след лъчелечение и при пушачи, тъй като се образуват възпалителни процеси от тютюневия дим. За да се пристъпи към имплантиране, трябва да има достатъчно обем кост на долната или горната челюст.
- Какво е предимството на имплантите?
- Огромно. Те заместват корена на зъба, който е изваден по една или друга причина. Най-често това е след кариес и неговите усложнения. Това празно място се запълва и се изгражда зъб. Процедурата е абсолютно безболезнена за хората и се прави с местна анестезия. Самата кост няма рецептори за чувствителност. Разбира се има много анатомични структури, които трябва да се пазят, но това е работа на хирурга.
- Бихте ли казали кои лекари в Русе поставят импланти?
- Аз и д-р Валентин Дуков сме хирурзите, които поставят импланти. Другите стоматолози, които не са хирурзи, няма как да ги коментирам, тъй като те нямат дори моралното право да го правят. В света няма специалност „Орална имплантология“, а тази работа е част от „Орална хирургия“.