- Г-н Ванков, какво представлява сдружение „Отворена младеж“?
- Това е неправителствена организация, която работи предимно с млади хора. Тя е създадена от млади хора и е в тяхна полза, тоест това, което правим, е за доброто на младата част от обществото и покрай нея и за останалите хора в страната.
- С какво се занимава сдружението?
- С доста неща, но от пет години сериозно работим в областта на пътната безопасност и това е оценено от всички. На миналогодишните награди на безопасност по пътищата в страната работата на „Отворена младеж“ бе класирана на първо място.
- Спрете се по-специално на работата по пътната безопасност.
- На първо място в работата ни в тази насока са международните обмени с младежки организации от други държави в Европейския съюз. Благодарение на тези тесни взаимоотношения ние започнахме да правим това, в което други напреднали страни вече правят успешно. Нашето сдружение е първото, което внесе в страната така наречените Алко очила, които са изключително интересни и атрактивни за всички водачи и кандидат-шофьори. Те показват как изглежда шофирането след различни количества алкохол и чрез тях хората разбират, че е много опасно да се качват зад воланите пияни или да управляват колите си с голяма скорост. Подобни демонстрации сме правили и в Русе и те предизвикаха огромен интерес сред младите хора в града. Внесохме и първите симулатори, които разиграват различни ситуации, и тях шофьорите виждат на екран какво може да се получи, ако са дрогирани или пияни. В нашата работа за безопасност по пътищата използваме и симулатори за екодвижение, които показват как един водач може да спести с разумно шофиране доста средства от гориво и същевременно да опазва околната среда. Ползваме и кантари, които показват теглото на човек при челен удар със скорост 50, 90, 110 и повече км/час, ако не използва обезопасителен колан. При първите две скорости, ако теглото на човек е 70 кг, след удара тежестта му се увеличава 35 пъти, тоест достига 2,5 тона. При челен удар без колан със скорост над 110 км/час, теглото му може да достигне от 16 до 20 тона.
- Имате ли напредък в отказване на шофьорите да се качват пияни зад волана или да карат бясно?
- Определено имаме напредък, защото в голяма степен накарахме водачите да не карат пияни автомобилите си, но има още много неща, върху които трябва да се работи. По отношение на толерантността на пътя, шофирането в нетрезво състояние и последвалите ги катастрофи имаме значителен напредък. Това се вижда от статистиките на МВР, според които от 2008 година имаме намаление на жертвите на пътя. За миналата година те са 601 в цялата страна, което вече е значителен напредък в предотвратяване на тежките пътни произшествия. Не казвам, че този успех е само благодарение на нашето сдружение, но с общи усилия на всички, които работят в това направление, успяхме да намалим жертвите на пътя. Ние обаче работим най-вече върху съзнанието на младите хора - да не натискат безразсъдно газта, а да се държат разумно на пътя. А ако инфраструктурата по пътищата се подобри, резултатите ще бъдат още по-добри.
- Това ли е целта на кампаниите „Шофирай отговорно и толерантно“, които правите в страната?
- Да. В Русе при проверката на 112 коли бяха установени само 5 нарушители. Процентът на нередовните водачи е малко под 5, което показва, че в голямата си част хората от Русе и тези, които минават покрай Русе на път за морето, са се научили да минават технически прегледи и да си плащат застраховки „Гражданска отговорност“. В понеделник и вторник бяхме във Варна и Шумен, където от проверените съответно 169 и 167 коли, нарушителите бяха 14 и 24. Правим тези съвместни кампании с полицията от две години. За този период са проверени около 5000 автомобила и са установени приблизително 500 нарушители. Смятам, че с тази кампания ние успяваме да намалим агресията по пътя. По време на проверките на коли от КАТ ние подаряваме на шофьорите така наречените антистрес топки за масаж на ръцете, които въздействат успокояващо. Това предизвиква усмивки у водачите и те стават по-позитивни на пътя. Даваме им листовки с 10 препоръки за отговорно и толерантно поведение. Тази дипляна е разработена в рамките на европейски проект „Авеню“. 
- С какво друго се занимава сдружение „Отворена младеж“?
- Освен с пътната безопасност сдружението се занимава с международни младежки обмени на информация. Така много млади хора от страната посещават други европейски държави, като заедно с техни връстници работят над общи теми. Тези контакти повишават самочувствието на нашите младежи, защото разбират, че по нищо не се различават от връстниците си в Европа. Всичко това е по програма „Младежта в действие“, която включва проекти за младежко лидерство, екология, култура, изкуство и други. Работим усилено и по продуциране на европейските права на гражданите на ЕС, като разясняваме какви са точно и как трябва да се възползваме от тях.