"Сикрет сървис" - службата на САЩ за охрана на висши държавни лица, се оказа в центъра на нов скандал, след като трима от сътрудниците й, обезпечаващи сигурността на президента Барак Обама по време на визитата му в Холандия, бяха отстранени от задълженията си за злоупотреба с алкохол, съобщава в. "Вашингтон пост".

Тримата провинили се били "изпратени вкъщи заради нарушение на дисциплината", каза във вторник вечерта говорителят на "Сикрет сървис" Ед Донован. Той отказа да обясни какво точно се е случило, но според в. "Вашингтон пост" инцидентът е станал в понеделник вечерта в хотел в Хага, в навечерието на пристигането на Обама в Холандия за срещата на високо равнище за ядрената сигурност. Служителите на тайните служби се върнали в хотела късно през нощта в нетрезво състояние, а един от тях бил открит на следващата сутрин "отнесен" в коридора от хотелски служители, които сигнализирали за това в посолството на САЩ. Дипломатите от своя страна информирали ръководителката на "Сикрет сървис" Джулия Пиърсън.

Сега провинилите се служители са си у дома в очакване на резултатите от разследването, от които ще зависи наказанието им.

Това не е първият скандал в тайните служби на САЩ през последните години. През 2012 г. няколко служители на "Сикрет сървис" бяха уличени в злоупотреба с алкохол и ползване на проститутки по време на командировка в Колумбия, където трябваше да пристигне на посещение Барак Обама. След това ръководството на службата проведе реформи и затегна вътрешните правила на поведение.