Политиците, поръчвали полети с правителствения "Авиоотряд" 28, криели каква е целта на воаяжа. Пилотите нямат достъп до информацията, а и документите за заявка не съдържали пояснения за какво е полетът. Това обясни бившият шеф на правителствения отряд Цвятко Луканов в телевизионно интервю.

Документите за всички пътувания със самолети и хеликоптери обаче са налични, убеден е той. Било невъзможно да се унищожават, защото всеки полет струва много скъпо.

"Спорът на политиците е за какво са били използвани въздухоплавателните средства на отряда, но за целите на полетите той не получава информация", подчерта пилотът.

Попитан дали е възможно с правителствения самолет да са били изнасяни пари в куфарчета, той отговори с "почти невъзможно". През последните десетина години контролът на багажа на пътниците бил много строг и дори правителственият самолет се проверявал обстойно. Единствено куфарите на президента и премиера не подлежат на инспекция. Задълженията на командира на самолета пък започвали от затварянето на вратите на самолета, през полета, до отварянето на вратите, когато машината се приземи.

Бившият шеф на "Авиоотряд 28" е на мнение, че един "Еърбъс" не стига за полетите на властта. И разкри, че втората машина, предвидена за държавни полети, е закупена от крупен бизнесмен. Името му обаче засега остава пазено в конфиденциална тайна.

Пилотът разказа, че е бил на служба в „Авиоотряд 28" до 26 октомври 2009 г. „Не знам защо ме освободиха. В заповедта за освобождаване пише „По преценка", уточни Луканов. Година по-късно се пенсионирал.