На тържествено заседание на Общинския съвет днес със званието „Почетен гражданин на община Чепеларе" беше отличен Марчо Паунов – участник в три поредни български полярни експедиции.
Младият мъж от Чепеларе е един от изпълнителите на проекта за Въжена транспортна линия през 2021-2022 г. на остров Ливингстън. Линията е за превоз на строителни материали и товари, необходими за строежа на научна лаборатория за Българската антарктическа база на труднодостъпно място. По време на втората експедиция основите на лабораторията са довършени и са превозени 80 тона арматура и бетон с помощта на сложното въжено съоръжение. На третата експедиция тази година са превозени още 80 тона строителни материали и е завършена окончателно сградата на лабораторния блок.
Марчо Паунов , заедно с алпиниста Дойчин Боянов, правят 10-часово изкачване на връх Чепеларе, с надморска височина 900 м на остров Ливингстън, където поставя знамето на Чепеларе. По време на последната полярна експедиция се включва и в проект за изследване промените на леда заедно с алпиниста Кирил Досков и геолог от Българска академия на науките. Използва алпинистките си умения и се спуска на 20 м дълбочина за вземане проби от леда.
„Това е голямо признание за мен, много съм благодарен. Тази оценка, която ми дадоха, е много ценна, защото най-ценните неща в живота са в родното място и аз получавам тази награда точно тук, където са семейството и приятелите“, каза за БТА Марчо Паунов. Той добави, че е голяма гордост, че България успява да поддържа база на ледения континент, където бази имат само 30 държави.
На тържественото заседание на Общинския съвет в Чепеларе със званието „Почетен гражданин на община Чепеларе“ бяха удостоени още трима жители на общината - писателите Васил Венински, Костадин Глушков и Стефан Илчевски, за изключителни заслуги и принос в областта на обществения живот,  образованието, културата и научни изследвания.