Съвместна кампания за повишаване на избирателната активност на гражданите организират областният управител на Търговище Гергана Цонева и младшите посланици на Европейския парламент (ЕП) от Първо Средно училище (СУ) „Св. Седмочисленици“ в града, съобщи старши посланикът и преподавател по български език и литература Анета Милева.  
Днес, по инициатива на областния управител, заедно с връстници от средните училища в града те проведоха дискусия по темата за обединена Европа. Младежите обсъдиха редица въпроси, които касаят шенгенското пространство и еврозоната, разговаряха и за предизвикателствата, свързани с предстоящите на 9 юни избори за Европейски парламент.   
В дискусията се включи и председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Диана Игнатова, която направи съпоставка между двата вида избори - за национален и за Европейски парламент. Стана ясно, че през последните години участието на българските граждани в евровота е по-слабо, затова домакини и гости потърсиха варианти за повишаване на мотивацията на хората да гласуват. 
Младшите посланици на ЕП споделиха своя опит в организирането на информационни кампании, които са осъществили през последната година, и отправиха предложение към областния управител за съвместна кампания, която ще се провежда в социалните мрежи под мотото "Моите три причини да гласувам на изборите за Европейски парламент". 
Гергана Цонева прие идеята и обяви, че ще награди най-активните участници. Още по време на срещата бяха очертани основните правила. Кампанията ще премине като онлайн игра. Участниците ще трябва да споделят мнението и гледната си точка относно евроизборите, като победителите ще се определят от вота на публиката. 
Младшите посланици създадоха специално събитие във Фейсбук, където всеки може да посочи своите три положителни причини защо ще гласува на изборите за Европейски парламент. По-креативните могат да направят и кратко видео-обръщение, с което да заинтригуват хората в социалните мрежи и да съберат максимално голям брой харесвания. Авторът на публикацията, събрала най-голямо одобрение до края на кампанията, ще получи покана да посети Eвропейския парламент в Брюксел, допълни Милева.